skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Filet z kurczaka może pochodzić z dowolnej części kurczaka, ale preferowany jest filet z piersi lub uda. Ogórek jest zawsze świeży i słony (ale można go zastąpić ogórkiem kiszonym). Używaj większych jajek, najlepiej rustykalnych. Groszek może być również konserwowany lub mrożony, ale w tym przypadku należy go najpierw rozmrozić.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka w lekko osolonej wodzie przez około 25 minut. Następnie ostudź i pokrój średniej wielkości.
Krok 3:
Gotuj marchewki, ziemniaki i jajka do miękkości. Również schłodzić i wyczyścić. Używam fioletowych ziemniaków: smakują jak zwykłe ziemniaki, tylko kolor jest bogatszy.
Krok 4:
Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę.
Krok 5:
Pokrój również marchewki w średniej wielkości kostkę.
Krok 6:
Dobrze umyj ogórki, pokrój je również w średniej wielkości kostkę.
Krok 7:
Zmiel jajka.
Krok 8:
Wymieszaj wszystko. Odcedź płyn z groszku i dodaj do sałatki. W razie potrzeby możesz dodać posiekaną cebulę do gotowej sałatki, chociaż tradycyjna wersja sałatki jej nie ma. Ale nadal radzę, jeśli zdecydujesz się dodać cebulę, nie rób tego od razu do całej sałatki,ale dodaj cebulę do porcji sałatki, którą bezpośrednio kładziesz na stole w salaterce.
Krok 9:
Dopraw majonezem, dopraw solą do smaku i podawaj.
Krok 10:
Smacznego!
pierwotnie składniki tej sałatki obejmowały gotowane cietrzewie i kuropatwy, doprawione galaretką z bulionu. Na krawędziach talerza znajdowały się szyjki rakowe z małymi kawałkami języka. Całość polano sosem prowansalskim, wykonanym ręcznie. Pośrodku wznosiła się zjeżdżalnia ziemniaków z piklami, plasterki gotowanych jajek i czerwony kawior jako dekoracja. Wielu Rosjan, którzy lubią smaczne jedzenie, nie zwracało uwagi na piękno konstrukcji i natychmiast mieszało wszystko łyżką, wchłaniając masę sałatkową z apetytem. Widząc to, kucharz zmieszał wszystkie składniki, doprawił sosem-tak narodziła się sałatka Oliviera.
z czasem cietrzew został zastąpiony kurczakiem, a następnie kiełbasą, zamiast kaparów przyszedł zielony groszek, czerwony kawior i szyjki rakowe — zapadły w lato.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g