Olivier z fioletowymi ziemniakami i świeżym ogórkiem

oryginalny przepis na noworoczną sałatkę Oliviera z kurczakiem! Tradycyjnym przepisem na najpopularniejszą sałatkę noworoczną jest Olivier. Sałatka jest przygotowywana z kurczakiem i warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przystępnym i zrozumiałym przepisem na to danie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 33 % 7 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Filet z kurczaka może pochodzić z dowolnej części kurczaka, ale preferowany jest filet z piersi lub uda. Ogórek jest zawsze świeży i słony (ale można go zastąpić ogórkiem kiszonym). Używaj większych jajek, najlepiej rustykalnych. Groszek może być również konserwowany lub mrożony, ale w tym przypadku należy go najpierw rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka w lekko osolonej wodzie przez około 25 minut. Następnie ostudź i pokrój średniej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj marchewki, ziemniaki i jajka do miękkości. Również schłodzić i wyczyścić. Używam fioletowych ziemniaków: smakują jak zwykłe ziemniaki, tylko kolor jest bogatszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój również marchewki w średniej wielkości kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj ogórki, pokrój je również w średniej wielkości kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel jajka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko. Odcedź płyn z groszku i dodaj do sałatki. W razie potrzeby możesz dodać posiekaną cebulę do gotowej sałatki, chociaż tradycyjna wersja sałatki jej nie ma. Ale nadal radzę, jeśli zdecydujesz się dodać cebulę, nie rób tego od razu do całej sałatki,ale dodaj cebulę do porcji sałatki, którą bezpośrednio kładziesz na stole w salaterce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dopraw majonezem, dopraw solą do smaku i podawaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

pierwotnie składniki tej sałatki obejmowały gotowane cietrzewie i kuropatwy, doprawione galaretką z bulionu. Na krawędziach talerza znajdowały się szyjki rakowe z małymi kawałkami języka. Całość polano sosem prowansalskim, wykonanym ręcznie. Pośrodku wznosiła się zjeżdżalnia ziemniaków z piklami, plasterki gotowanych jajek i czerwony kawior jako dekoracja. Wielu Rosjan, którzy lubią smaczne jedzenie, nie zwracało uwagi na piękno konstrukcji i natychmiast mieszało wszystko łyżką, wchłaniając masę sałatkową z apetytem. Widząc to, kucharz zmieszał wszystkie składniki, doprawił sosem-tak narodziła się sałatka Oliviera.
z czasem cietrzew został zastąpiony kurczakiem, a następnie kiełbasą, zamiast kaparów przyszedł zielony groszek, czerwony kawior i szyjki rakowe — zapadły w lato.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy