skład / składniki
metoda gotowania
ostatnio rośnie zainteresowanie chińską kuchnią. Jest niezwykły dla wszystkich, od serwowania potraw po egzotyczny smak i pikantny aromat. Przygotowanie potraw zwykle sprowadza się do tego, że wszystkie składniki muszą być odpowiednio posiekane i usmażone. Dlatego w kuchni chińskiej szczególne miejsce zajmują różne sosy. Ich liczba obejmuje ponad 300 gatunków.
Chiński sos czosnkowy należy do ciemnobrązowych sosów, doskonale wzmacnia smak warzyw, zbóż. Ma również zastosowanie do potraw dietetycznych, ponieważ jest niskokaloryczny.
Chiński sos czosnkowy jest dość powszechny w krajach zachodnich. Czosnek to świetny składnik, który nadaje gotowym potrawom wyjątkowy smak i aromat. Ponadto jest dobry dla zdrowia, pomaga zwalczać przeziębienia i choroby wirusowe. Czosnek zawiera mangan i selen, witaminę B6 i C, pomaga normalizować ciśnienie krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Czosnek jest naturalnym przeciwutleniaczem, poprawia pamięć i przedłuża młodość.
przygotowanie chińskiego sosu czosnkowego nie zajmie dużo czasu, a wszystkie produkty można znaleźć na półkach supermarketów, jeśli chcesz. Oto, co należy zrobić:
1. Wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, Sherry, sos chili i olej sezamowy w małym pojemniku, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
2. Wlej wodę do osobnego naczynia i rozpuść w nim skrobię kukurydzianą.
3. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej i dodaj czosnek. Gotuj czosnek przez około pół minuty, aż odda swój smak.
4. Wlać do gorącej patelni z masłem i czosnkiem mieszankę sosu sojowego i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.
5. Dokładnie wymieszaj rozpuszczoną skrobię kukurydzianą w wodzie i dodaj ją do sosu na patelni. Skrobia nada sosowi gęstość i niewielką lepkość.
Chiński sos czosnkowy jest gotowy! Możesz dodać go do swoich domowych potraw! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sherry - 163 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g