Chiński sos czosnkowy

urozmaicaj swoje zwykłe potrawy niezwykłym smakiem! Chiński sos czosnkowy jest prawie wszechstronny i doskonale nadaje się do ryżu, makaronu ryżowego, dań z pieczonych warzyw, mięs, a także ryb i owoców morza. Z tym sosem można eksperymentować i dodawać go nie tylko do dań azjatyckich, ale także do najbardziej zwyczajnych, codziennych. SOS pomoże urozmaicić rodzinne menu.
NinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 2 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 72 % 33 g
220 kcal
IG: 53 / 0 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

ostatnio rośnie zainteresowanie chińską kuchnią. Jest niezwykły dla wszystkich, od serwowania potraw po egzotyczny smak i pikantny aromat. Przygotowanie potraw zwykle sprowadza się do tego, że wszystkie składniki muszą być odpowiednio posiekane i usmażone. Dlatego w kuchni chińskiej szczególne miejsce zajmują różne sosy. Ich liczba obejmuje ponad 300 gatunków.

Chiński sos czosnkowy należy do ciemnobrązowych sosów, doskonale wzmacnia smak warzyw, zbóż. Ma również zastosowanie do potraw dietetycznych, ponieważ jest niskokaloryczny.

Chiński sos czosnkowy jest dość powszechny w krajach zachodnich. Czosnek to świetny składnik, który nadaje gotowym potrawom wyjątkowy smak i aromat. Ponadto jest dobry dla zdrowia, pomaga zwalczać przeziębienia i choroby wirusowe. Czosnek zawiera mangan i selen, witaminę B6 i C, pomaga normalizować ciśnienie krwi i pomaga obniżyć poziom cholesterolu w organizmie. Czosnek jest naturalnym przeciwutleniaczem, poprawia pamięć i przedłuża młodość.

przygotowanie chińskiego sosu czosnkowego nie zajmie dużo czasu, a wszystkie produkty można znaleźć na półkach supermarketów, jeśli chcesz. Oto, co należy zrobić:

1. Wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sos sojowy, Sherry, sos chili i olej sezamowy w małym pojemniku, dokładnie mieszając wszystkie składniki.

2. Wlej wodę do osobnego naczynia i rozpuść w nim skrobię kukurydzianą.

3. Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem, podgrzej i dodaj czosnek. Gotuj czosnek przez około pół minuty, aż odda swój smak.

4. Wlać do gorącej patelni z masłem i czosnkiem mieszankę sosu sojowego i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając.

5. Dokładnie wymieszaj rozpuszczoną skrobię kukurydzianą w wodzie i dodaj ją do sosu na patelni. Skrobia nada sosowi gęstość i niewielką lepkość.

Chiński sos czosnkowy jest gotowy! Możesz dodać go do swoich domowych potraw! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sherry - 163   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g

Podobne przepisy