placki z kapustą i jajkiem z ciasta drożdżowego

bujne, rumiane, z upałem, z upałem ciasta z kapustą!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 7 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 66 % 23 g
166 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj połowę mleka(1 szklanka) z drożdżami i cukrem i umieść na 10 minut w ciepłym miejscu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pozostałe mleko do rondla, dodaj jajko, 2 łyżki. l. stopione masło i szklanka mąki, dodaj tutaj mleko zmieszane z drożdżami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aż ciasto będzie elastyczne i przestanie przyklejać się do dłoni.Przykryj garnek pokrywką i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj kapustę i smaż, aż zmięknie. Możesz smażyć na maśle.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj jajka na twardo, pieprz i sól do smaku. Kontynuuj duszenie, aż będzie miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj kiełbasę z ciasta i pokrój ją na kawałki, które następnie zwiń kulki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z każdej kulki zrób tortillę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść nadzienie na środku. Ściśnij krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wyłożonej folią blasze do pieczenia ułóż powstałe placki, odstaw na odległość.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj żółtkiem. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na wierzchu posmarowałem gotowe placki masłem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy