skład / składniki
metoda gotowania
sortujemy żurawinę, usuwając zepsute jagody i ściółkę leśną. Następnie myjemy i rozprowadzamy na czystym, suchym ręczniku, aby żurawina trochę wyschła. W tym czasie myję jabłka, suszymy ręcznikiem papierowym, obieramy, kroimy na połówki. Z połówek jabłek wycinamy rdzenie, a następnie kroimy jabłka w małe kostki.
umyj, osusz i obierz mały kawałek imbiru. Łamiemy laskę cynamonu na małe kawałki. Bierzemy czystą bawełnianą szmatkę(kwadrat o boku 12 cm-to wystarczy). Na środku kwadratu tkaniny kładziemy imbir, kawałki cynamonu i goździki, łączymy rogi kwadratu, wiążemy torbę bawełnianą nicią.
wlej żurawinę na dno dużego rondla, dodaj pokrojone w kostkę jabłka. Wlej cukier, wlej sok pomarańczowy i ocet winny (najlepiej wysokiej jakości, naturalny), włóż torebkę z przyprawami. Stawiamy patelnię na wolnym ogniu, mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Kiedy tak się stanie, dodaj ciepło i zagotuj zawartość garnka.
mieszanina się zagotowała - zmniejsz ogień do niskiego i gotuj sos przez pół godziny (aż będzie gęsty). W tym procesie dodajemy sól, smakujemy, dostosowujemy jej ilość.
podczas duszenia mieszaniny przygotowujemy słoiki-sterylizujemy je parą. Zagotuj pokrywki. Możesz sterylizować słoiki i pokrywki w dowolny wygodny sposób, na przykład możesz użyć piekarnika, kuchenki mikrofalowej, a nawet zmywarki.
włóż gorący sos do sterylnych suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami. Nie zapomnij usunąć torby z przyprawami z sosu. Odwróć słoiki do góry nogami i pozwól sosowi ostygnąć w temperaturze pokojowej przez jeden dzień. Po usunięciu sosu do miejsca przechowywania. Możesz spróbować za miesiąc.
sos żurawinowy jest przechowywany przez rok w chłodnych warunkach. Po otwarciu sos nie traci swoich właściwości przez miesiąc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g