skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do wyschnięcia na ręczniku. Jako naczynia do duszenia warzyw lepiej jest wziąć patelnię lub głęboką patelnię z grubym dnem, ale nie z utleniającego się metalu.
paprykę kroimy na dwie połówki, usuwamy łodygę wraz z nasionami. Pokrój go w paski o małej długości.
obierz cebulę, a także pokrój ją nożem w paski.
pomidory muszą usunąć skórkę, w tym celu zalać je wrzącą wodą lub zanurzyć w pojemniku z wrzącą wodą na kilka minut. Usuń skórkę, pokrój pomidory na kawałki i włóż do rondla z resztą warzyw.
obierz jabłka, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w kostkę. Jabłka wkładamy do rondla.
wlej olej roślinny do rondla, dodaj cukier, sól, możesz dodać dowolne przyprawy do smaku, ale lepiej nie przerywać naturalnego smaku i aromatu jabłek i innych warzyw. Podpalamy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, okresowo mieszając. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
obierz czosnek i drobno posiekaj i dodaj do mieszanki warzywnej.
dusić przez kolejne 10 minut.
wlej ocet jabłkowy. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień.
musisz wcześniej przygotować słoiki i pokrywki do przedmiotu obrabianego. Sterylizujemy słoiki w dowolny dogodny sposób: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, gotujemy i suszymy pokrywki.
lecho układamy w przygotowanych słoikach. Zwijamy je pokrywkami.
odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, zwykle na noc. Następnie odkładamy do przechowywania w spiżarni.
lecho z jabłkami jest gotowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g