lecho z jabłkami

pyszna przekąska warzywna na zimę z przyjemną kwaskowatością jabłkową! Lecho to jeden z popularnych preparatów z papryki i pomidorów na zimę. Ale klasyczny zestaw warzyw na tę przekąskę można urozmaicić dodatkiem jabłka. Smak lecho wyraźnie się zmienia, ta sałatka zaczyna bawić się przyjemnymi nutami smakowymi jabłka i nabiera nowego delikatnego aromatu. Taka przekąska nie jest wcale trudniejsza niż klasyczne lecho, nie wymaga więcej czasu niż zwykle.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 64 % 9 g
72 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy do wyschnięcia na ręczniku. Jako naczynia do duszenia warzyw lepiej jest wziąć patelnię lub głęboką patelnię z grubym dnem, ale nie z utleniającego się metalu.
paprykę kroimy na dwie połówki, usuwamy łodygę wraz z nasionami. Pokrój go w paski o małej długości.
obierz cebulę, a także pokrój ją nożem w paski.
pomidory muszą usunąć skórkę, w tym celu zalać je wrzącą wodą lub zanurzyć w pojemniku z wrzącą wodą na kilka minut. Usuń skórkę, pokrój pomidory na kawałki i włóż do rondla z resztą warzyw.
obierz jabłka, usuń rdzeń z nasionami i pokrój w kostkę. Jabłka wkładamy do rondla.
wlej olej roślinny do rondla, dodaj cukier, sól, możesz dodać dowolne przyprawy do smaku, ale lepiej nie przerywać naturalnego smaku i aromatu jabłek i innych warzyw. Podpalamy, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, okresowo mieszając. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
obierz czosnek i drobno posiekaj i dodaj do mieszanki warzywnej.
dusić przez kolejne 10 minut.
wlej ocet jabłkowy. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Wyłącz ogień.
musisz wcześniej przygotować słoiki i pokrywki do przedmiotu obrabianego. Sterylizujemy słoiki w dowolny dogodny sposób: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, gotujemy i suszymy pokrywki.
lecho układamy w przygotowanych słoikach. Zwijamy je pokrywkami.
odwróć do góry nogami, przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, zwykle na noc. Następnie odkładamy do przechowywania w spiżarni.
lecho z jabłkami jest gotowe.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy