Chiński sos śmietanowy

znaleziono idealny biały kremowy sos rybny! Chiński sos śmietanowy według tego przepisu okazuje się dość gęsty, lepki, otaczający. Jego smak jest słodko-kwaśny z lekką ostrością. Idealnie nadaje się do pieczonych, smażonych, gotowanych, duszonych lub grillowanych ryb i owoców morza.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 79 % 41 g
węglowodany 15 % 8 g
414 kcal
IG: 88 / 13 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

różne sosy w kuchni służą do podkreślenia i uzupełnienia smaku dania głównego. I każdy produkt ma swój idealny SOS. Smak ryb i owoców morza najlepiej podkreślają białe sosy na bazie mleka lub śmietany. Jednym z nich jest chiński sos śmietanowy. Jego aromatyczny, apetyczny, słodko-kwaśny smak z lekkim ostrym nalotem nie pozostawi nikogo obojętnym.

przygotowanie jest dość proste i bardzo szybkie. W końcu do tego nie trzeba niczego gotować ani smażyć, a sos można ubić zwykłą łyżką.

wlej zimną śmietanę do małej miski. Aby gotowy sos uzyskał pożądaną gęstą i lepką konsystencję, lepiej wziąć śmietanę o zawartości tłuszczu 33%.

dodaj majonez do śmietany i wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć gotowego majonezu lub przygotować go samodzielnie.

Przenieś słodki sos chili do miski i wszystko ponownie wymieszaj.

następnie do chińskiego sosu śmietanowego potrzebna będzie specjalna chińska przyprawa. Aby go przygotować, w osobnej misce musisz wymieszać chili, ostrą mieloną paprykę i proszek imbirowy. Dodaj nasiona sezamu i skórkę mandarynki do przypraw (możesz zastąpić skórkę pomarańczową).

Dodaj gotową przyprawę do miski do sosu i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Aby produkty lepiej się ze sobą łączyły, możesz lekko ubić blenderem na małych obrotach, ale tak, aby śmietana nie zgęstniała.

SOS przełożyć do czystego, szczelnego naczynia i przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Gotowy sos najlepiej podawać schłodzony. Okazuje się dość gęsty i idealnie komponuje się z rybami i owocami morza, podkreślając ich delikatny smak. Można je również polać sushi, bułkami lub dodać do mięsa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Skórka z mandarynki - 97   kcal/100g
  • Sos chili - 98   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy