skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania dżemu feijoa na zimę, nie ma ich wiele: wysokiej jakości owoce feijoa i cukier granulowany. Dobre feijoa powinny być idealnie bez ciemnych plam i z & quot; szlachetnymi zmarszczkami & quot;, co świadczy o dojrzałości owoców.
Krok 2:
Feijoa delikatnie opłucz, odetnij końcówki, a same owoce pokrój na kawałki i zmiel na puree. Jak? Ponieważ jest to dla Ciebie najwygodniejsze: możesz użyć maszynki do mięsa, umieścić feijoa w misce blendera lub spróbować zmielić owoce za pomocą blendera zanurzeniowego.
Krok 3:
W taki czy inny sposób powinna uzyskać jednorodną masę.
Krok 4:
Wlej granulowany cukier na masę równą masie pokruszonego feijoa.
Krok 5:
Wymieszaj, aby rozpuścić cukier.
Krok 6:
Włóż do sterylnych słoików, przykryj czystymi pokrywkami i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
feijoa puree z cukrem na zimę dobrze podawać z miękką świeżą bułką lub do naleśników. Jako prosty dodatek do herbaty, taki przysmak będzie również odpowiedni. Ponieważ dżem jest surowy, nie należy go jeść bezpośrednio ze słoika, aby reszta się nie zepsuła. Odłóż wymaganą ilość dżemu czystą łyżką, a resztę Schowaj z powrotem do lodówki.
owoce feijoa słyną z dużej zawartości jodu, więc ci, dla których problem niedoboru jodu jest istotny, skorzystaj z okazji, aby przygotować doskonały naturalny produkt zawierający jod na zimę.
alternatywnie możesz przygotować owoce feijoa z miodem i orzechami włoskimi, wtedy na pewno będziesz mieć pyszne preparaty witaminowe na całą zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Feijoa - 49 kcal/100g