masło jajeczne

Prosta i pyszna Pasta do chleba i kanapek! Masło jajeczne to popularna Pasta do smarowania składająca się z masła i żółtek gotowanych jaj kurzych. To danie pochodzi z Estonii. Chleb żytni i masło jajeczne są tam uważane za tradycyjne jedzenie Wielkanocne. W Finlandii masło jajeczne rozprowadza się na gorących pasztecikach karelskich. Kanapki z masłem jajecznym są rzeczywiście bardzo smaczne, a także pożywne, co jest niezbędne na śniadanie. Filiżanka kawy z taką kanapką to świetny początek dnia!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 89 % 54 g
węglowodany 3 % 2 g
512 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Istnieje wiele przepisów na masło jajeczne. Różnią się dodatkami, które uzupełniają dwa główne składniki-masło i żółtka gotowanych jaj kurzych. Możesz dodać do nich wszystko, co wydaje się dobrze pasować do tych składników. Aby uzyskać ostrą pastę, możesz dodać chrzan lub ostrą paprykę. Ciekawy smak masła jajecznego z ziołami. Ugotuj jajka na twardo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jaja kurze należy wcześniej umyć mydłem, aby uniknąć przedostania się zarazków. Aby jajka nie pękły podczas gotowania, woda, w której są gotowane, musi być lekko solona. Po ugotowaniu jaj kurzych spuść wodę, napełnij je zimną wodą, aby łatwiej było je oczyścić ze skorupy. Gdy jaja kurze ostygną, obierz je. Oddziel żółtka od białek. Białka można wykorzystać do przygotowania innych potraw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić żółtka na jednorodną masę blenderem lub zagnieść widelcem lub łyżką. Gotowane żółtka są dość miękkie, więc z łatwością poradzi sobie z każdym urządzeniem kuchennym, nawet ręcznym. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Ale w żadnym wypadku nie można go stopić w kuchence mikrofalowej ani w inny sposób, masa jajeczna nie będzie miała pożądanej konsystencji, a smak zostanie zepsuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj masło do żółtek, dodaj sól, czarny pieprz i drobno posiekane świeże zioła. Możesz dodać dowolne warzywa do smaku, koperek, pietruszkę, bazylię. Dokładnie wymieszaj masę, aby przyprawy równomiernie się na niej rozprowadziły. Włóż mieszankę jajeczno-śmietankową do miski, delikatnie ją wyrównując i włóż do lodówki na 20 minut, aby masło zamarzło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj masło jajeczne na stole z chlebem żytnim lub pszennym. Smacznego!

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy