skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Istnieje wiele przepisów na masło jajeczne. Różnią się dodatkami, które uzupełniają dwa główne składniki-masło i żółtka gotowanych jaj kurzych. Możesz dodać do nich wszystko, co wydaje się dobrze pasować do tych składników. Aby uzyskać ostrą pastę, możesz dodać chrzan lub ostrą paprykę. Ciekawy smak masła jajecznego z ziołami. Ugotuj jajka na twardo.
Krok 2:
Jaja kurze należy wcześniej umyć mydłem, aby uniknąć przedostania się zarazków. Aby jajka nie pękły podczas gotowania, woda, w której są gotowane, musi być lekko solona. Po ugotowaniu jaj kurzych spuść wodę, napełnij je zimną wodą, aby łatwiej było je oczyścić ze skorupy. Gdy jaja kurze ostygną, obierz je. Oddziel żółtka od białek. Białka można wykorzystać do przygotowania innych potraw.
Krok 3:
Zmielić żółtka na jednorodną masę blenderem lub zagnieść widelcem lub łyżką. Gotowane żółtka są dość miękkie, więc z łatwością poradzi sobie z każdym urządzeniem kuchennym, nawet ręcznym. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby zmiękło w temperaturze pokojowej. Ale w żadnym wypadku nie można go stopić w kuchence mikrofalowej ani w inny sposób, masa jajeczna nie będzie miała pożądanej konsystencji, a smak zostanie zepsuty.
Krok 4:
Dodaj masło do żółtek, dodaj sól, czarny pieprz i drobno posiekane świeże zioła. Możesz dodać dowolne warzywa do smaku, koperek, pietruszkę, bazylię. Dokładnie wymieszaj masę, aby przyprawy równomiernie się na niej rozprowadziły. Włóż mieszankę jajeczno-śmietankową do miski, delikatnie ją wyrównując i włóż do lodówki na 20 minut, aby masło zamarzło.
Krok 5:
Podawaj masło jajeczne na stole z chlebem żytnim lub pszennym. Smacznego!
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g