skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić domowe ciasto twarogowe bez żelatyny, potrzebujesz kruchych ciasteczek, kwaśnej śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu, nie suchego twarogu i granulowanego cukru. Ciasteczka najlepiej przyjmować bez żadnych dodatków smakowych, prostokątnych lub kwadratowych. Osobiście bardzo lubię używać kruchych ciasteczek do podobnych deserów "rocznicowy bukiet" lub podobny do niego.
Krok 2:
Twaróg wybierz miękki, wilgotny, doskonałej świeżości, naturalny. Rozgnieć widelcem, dodaj śmietanę i granulowany cukier. Możesz dodać trochę cukru waniliowego. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na masę twarogową.
Krok 3:
Połóż na płaskim talerzu i spłaszcz trochę twarogu. Jest to konieczne, aby ciasteczka nie "jeździły" po talerzu podczas montażu ciasta. Połóż pierwszą warstwę ciasteczek na wierzchu.
Krok 4:
Następnie ułóż na przemian warstwy twarogu i ciasteczek, aby uzyskać rodzaj ciasta. Górna warstwa powinna być twarogowa.
Krok 5:
Rozłóż resztki twarogu cienką warstwą po bokach, uszczelniając nierówności. Można to łatwo zrobić za pomocą silikonowej szpatułki. W razie potrzeby wraz z masą twarogową można umieścić czyste rodzynki, posiekane suszone śliwki, suszone owoce, kandyzowane owoce, posiekane miękkie orzechy. Do impregnacji włóż ciasto twarogowe bez żelatyny na noc do lodówki.
Krok 6:
Suche kruche ciasteczka zostaną nasycone wilgocią ze śmietany i twarogu, staną się miękkie. Masa twarogowa w warstwach zagęści się i stanie się jak prawdziwy krem. W tej formie ciasto można łatwo pokroić na porcje.Ciasto nie powinno być przechowywane dłużej niż jeden do dwóch dni. Dlatego podczas gotowania licz na taką ilość produktów, aby danie zostało zjedzone następnego dnia, w skrajnych przypadkach po dniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g