Caprese z brzoskwiniami
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Umyj brzoskwinie, osusz, przekrój na pół i usuń pestkę. Powstałe połówki pokroić w cienkie plasterki.
Krok 3:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w półkola.
Krok 4:
Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki. Możesz także półkola, aby na pewno wystarczyło na wszystkie brzoskwinie i pomidory.
Krok 5:
Na talerzu zachodzącym na siebie w kółko, naprzemiennie, ułóż plasterki brzoskwiń, pomidorów i mozzarelli.
Krok 6:
Skrop sałatkę oliwą z oliwek, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Nie soliłem (chociaż przepis wymaga soli), ponieważ nie lubię kombinacji świeżych brzoskwiń z solą. Udekoruj natką pietruszki i liśćmi bazylii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g