skład / składniki
metoda gotowania
kuchni chińskiej nie można sobie wyobrazić bez sosu z czerwonej śliwki. Ma gęstą konsystencję, słodko-kwaśny smak i pikantny aromat. Stanowi idealne uzupełnienie dań z mięsa, pieczonych warzyw, przystawek z ryżu. Czerwony chiński SOS zyskał popularność na całym świecie. Ludzie często nazywają go chińskim keczupem, a także sosem z kaczki. SOS otrzymał tę nazwę ze względu na idealne połączenie z tak znanym daniem, jak kaczka po pekińsku .Można go jednak używać nie tylko w kuchni azjatyckiej. Sos doskonale komponuje się z potrawami z grilla i może być stosowany jako marynata do wieprzowiny, wołowiny lub drobiu.
najpierw musisz przygotować produkty do sosu. Warzywa umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokrój śliwki na pół, usuń pestki. Słodkie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zetrzyj świeży imbir - powinieneś dostać około 2 łyżek startej miazgi. Obierz i posiekaj czosnek. Umieść wszystkie przygotowane składniki na patelni lub głębokiej patelni, wlej ocet jabłkowy, sos sojowy, dodaj miód, cukier i sól. Na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 30 minut. W tym czasie śliwki całkowicie się zagotują. Usuń powstałą mieszaninę z ognia i zmiel do stanu puree za pomocą blendera.
na osobnej patelni wymieszaj laskę cynamonu, anyż, goździki, dodaj ostrą paprykę i koper włoski. Na suchej patelni (bez oleju!) podgrzej przyprawy, aż pojawi się charakterystyczny aromat. Najważniejsze przyprawy nie są rozgotowane, w przeciwnym razie będą gorzkie i zepsują gotowy sos. Następnie zdejmij z ognia i ostudź. Przenieś schłodzone przyprawy do Gazy, zawiń w torebkę i zawiąż. Umieść torebkę z przyprawami na patelni z puree śliwkowym i gotuj na średnim ogniu przez pół godziny, aż sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Wyjmij torebkę z przyprawami z patelni i pozwól sosowi ostygnąć. Przenieś gotowy sos do czystego, szczelnego pojemnika. W ten sposób sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
gotowy czerwony chiński sos podawany jest z mięsem, dodatkami lub przystawkami. Szczególnie dobrze komponuje się z kaczką po pekińsku i wieprzowiną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Anyż - 337 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Batat - 86 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g