sos Unagi w domu

Unagi doskonale uzupełni smażonego kurczaka, ryby, warzywa! SOS Unagi w domu to prosty przepis na kuchnię japońską dostosowany do naszego stołu. Ma dość wyraźny słodki smak i ostrość, którą można regulować ilością soku imbirowego. Podawane do różnych potraw.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 55 % 46 g
węglowodany 42 % 35 g
491 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos Unagi? Aby przygotować tradycyjny japoński SOS Unagi, weź sos sojowy, miód (lepiej płynny, ale prawdziwy), korzeń imbiru, oliwę z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sos będzie potrzebował soku z imbiru, więc musisz go najpierw zrobić. To bardzo proste. Korzeń imbiru jest na tyle soczysty, że można go łatwo wycisnąć po tarciu imbiru na drobnej tarce. Następnym krokiem jest natarcie kawałka korzenia i wyciśnięcie soku przez nacięcie z gazy, złożone na pół lub po prostu włożenie ciasta do sitka i dociśnięcie łyżką, sok łatwo wypłynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu lub rondlu połącz sos sojowy, miód i oliwę z oliwek, podgrzej, ale nie gotuj. Słodycz osiąga się dzięki dodaniu miodu, aby nie stracić swoich użytecznych właściwości, sos nie jest zalecany do gotowania, tylko do podgrzewania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok imbirowy i skrobię. Ponownie dobrze wymieszaj i gotuj bez gotowania na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj skrobię ziemniaczaną, jeśli używasz kukurydzy, weź ją dwa razy więcej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To wszystko! SOS Unagi jest gotowy! Jest bardzo smaczny do smażonej ryby, kurczaka, tylko z kawałkami warzyw. Nadaje wszystkim produktom niezwykłą pikantną i pikantną słodycz, co sprawia, że ich zwykły smak nie jest natychmiast rozpoznawalny i atrakcyjny.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy