ziemniaki w mleku w piekarniku

ziemniaki w mleku jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Nigdy nie robiłam takich ziemniaków. Zwykle dodaję mleko do tłuczonych ziemniaków. Dlatego taki przepis był dla mnie niespodzianką. Wszystkie ziemniaki są nasączone mlekiem i nabierają delikatnego smaku. Wspaniały dodatek.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 70 % 14 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować ziemniaki w mleku pieczone w piekarniku, potrzebujemy: średniej wielkości ziemniaki najlepiej tej samej wielkości; mleko; czosnek; masło; mielona kolendra; czarny mielony pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Wskazane jest, aby wybrać bulwy tego samego rozmiaru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę w garnku. Rozłóż całe ziemniaki. Woda powinna go całkowicie pokryć. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj ziemniaki przez około 5 minut. W tym czasie ziemniak złapie się na zewnątrz, a wewnątrz pozostanie surowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj mleko ze szczyptą soli i mieloną kolendrą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek. Jeśli goździki są bardzo duże, możesz pokroić je wzdłuż na 2-3 części.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ziemniaki do naczynia do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż ząbki czosnku i kawałki masła na wierzchu. Ziemniaki pieprzowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorące mleko z przyprawami do formy z ziemniakami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Owiń formę folią na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz ziemniaki w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut. Następnie wyjmij ziemniaki z piekarnika, usuń folię. Bulwy są dobrze upieczone w mleku i można je spożywać. I możesz włożyć do piekarnika na 15-20 minut i piec, aż na ziemniakach pojawi się rumiana skorupa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj natychmiast, gdy ziemniaki są gorące. Te ziemniaki nadają się do dekoracji i mogą być również spożywane jako samodzielne danie. Gotowe ziemniaki można posypać posiekanymi ziołami, takimi jak koperek, natka pietruszki lub szczypiorek. Smacznego!

ziemniaki do tego dania można nie tylko upiec w całości, ale także pokroić w małe, cienkie plasterki - wtedy gotowe danie będzie przypominało zapiekankę francuską. Możesz również pokroić ziemniaki w średnią kostkę.

mleko można całkowicie zastąpić grubszą śmietaną o zawartości tłuszczu 10-20%. Oprócz kolendry do mleka można dodać inne przyprawy do smaku, na przykład specjalną mieszankę przypraw do potraw ziemniaczanych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy