włoska sałatka z makaronem i szynką

pyszny makaron al dente po włosku! Zrób taką sałatkę z makaronu - kilka drobiazgów! Dosłownie 20 minut, a łatwa Kolacja w stylu śródziemnomorskim jest gotowa. Okazuje się obfity, soczysty, jasny i aromatyczny, a szynka dodaje mu wyjątkowego smaku.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
62 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić włoską sałatkę z makaronem i szynką? Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Polecam wybór makaronu o zawartości białka co najmniej 13 g.pomidory koktajlowe powinny być gęste i słodkie. Paprykę bierzemy żółtą (dla urody). Opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Moja fasola i groszek są mrożone,ale świeże też będą działać. Następnie należy je również wcześniej umyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W rondlu (lub na patelni) zagotuj 1 litr przefiltrowanej wody. Dodaj sól i dodaj makaron. Gotowałem Moje przez 8 minut po ponownym zagotowaniu wody do stanu al dente (trochę twarde w środku). Ale czas gotowania będzie zależeć od jakości pasty i pożądanego stopnia jej gotowości. Instrukcje gotowania znajdują się na każdym opakowaniu. Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i spłucz zimną, przefiltrowaną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W innym rondlu zagotuj pół litra przefiltrowanej wody, dodaj szczyptę soli i wlej fasolę i groszek do rondla. Blanszuj rośliny strączkowe przez 5-7 minut, aż będą miękkie, a następnie wrzuć je do durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Makaron przełożyć do głębokiej miski, doprawić oliwą z oliwek i wymieszać. I chociaż myliśmy je po ugotowaniu, na pewno nie skleją się w gotowej sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę pokrój w średnią kostkę, pomidory koktajlowe na pół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś groszek i fasolę do miski. Szynkę pokroić w średnią kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby posolić sałatkę przed podaniem. Możesz ozdobić danie świeżymi ziołami.

w tej sałatce wszystko jest pyszne: pikantna szynka, makaron z pszenicy durum, warzywa i oliwa z oliwek. Smakujesz taką sałatkę i delektujesz się wszystkimi składnikami osobno i łącznie! Podoba mi się również to, że sałatka nie jest pełna smaku sosu. Oliwa z oliwek nie przerywa, a jedynie podkreśla smak.

smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy