skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić włoską sałatkę z makaronem i szynką? Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Polecam wybór makaronu o zawartości białka co najmniej 13 g.pomidory koktajlowe powinny być gęste i słodkie. Paprykę bierzemy żółtą (dla urody). Opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Moja fasola i groszek są mrożone,ale świeże też będą działać. Następnie należy je również wcześniej umyć.
Krok 2:
W rondlu (lub na patelni) zagotuj 1 litr przefiltrowanej wody. Dodaj sól i dodaj makaron. Gotowałem Moje przez 8 minut po ponownym zagotowaniu wody do stanu al dente (trochę twarde w środku). Ale czas gotowania będzie zależeć od jakości pasty i pożądanego stopnia jej gotowości. Instrukcje gotowania znajdują się na każdym opakowaniu. Gotowy makaron wrzuć do durszlaka i spłucz zimną, przefiltrowaną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Krok 3:
W innym rondlu zagotuj pół litra przefiltrowanej wody, dodaj szczyptę soli i wlej fasolę i groszek do rondla. Blanszuj rośliny strączkowe przez 5-7 minut, aż będą miękkie, a następnie wrzuć je do durszlaka.
Krok 4:
Makaron przełożyć do głębokiej miski, doprawić oliwą z oliwek i wymieszać. I chociaż myliśmy je po ugotowaniu, na pewno nie skleją się w gotowej sałatce.
Krok 5:
Paprykę pokrój w średnią kostkę, pomidory koktajlowe na pół.
Krok 6:
Przenieś groszek i fasolę do miski. Szynkę pokroić w średnią kostkę.
Krok 7:
W razie potrzeby posolić sałatkę przed podaniem. Możesz ozdobić danie świeżymi ziołami.
w tej sałatce wszystko jest pyszne: pikantna szynka, makaron z pszenicy durum, warzywa i oliwa z oliwek. Smakujesz taką sałatkę i delektujesz się wszystkimi składnikami osobno i łącznie! Podoba mi się również to, że sałatka nie jest pełna smaku sosu. Oliwa z oliwek nie przerywa, a jedynie podkreśla smak.
smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g