jabłka w karmelu w domu

bardzo szybko, bardzo smacznie, apetycznie, na świątecznym stole! Jabłka w karmelu w domu zajmą ci 20 minut i ozdobią każde wakacje, zwłaszcza dzieci. Można je ozdobić czymkolwiek: orzechami, płatkami kokosowymi, czekoladą, kolorową posypką, kandyzowanymi owocami, kruszonką waflową. Jasne i smaczne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
165 kcal
IG: 18 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jabłka w karmelu? Przygotuj produkty według listy. Lepiej jest wziąć małe jabłka, aby wygodniej było je jeść i zanurzać w karmelu. Weź dowolny kolor barwnika, możesz ugotować Karmel w różnych kolorach, jeśli od razu zrobisz dużą porcję jabłek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jabłka bardzo dobrze umyj. Teraz są sprzedawane z woskową powłoką na wierzchu, karmel nie będzie się na nim trzymał. Umyj jabłka sodą oczyszczoną, gorącą wodą. Możesz je pocierać szczotką. Jabłka dokładnie wytrzyj, usuń łodygi z obu stron. Włóż do lodówki, karmel będzie lepiej leżał na zimnych owocach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść wybrany barwnik spożywczy w wodzie. Powinien uzyskać bogaty, jasny kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź patelnię wystarczająco wysoką i niezbyt szeroką, licząc, że jabłko będzie musiało zmieścić prawie wszystko na wysokości. Wlej cukier do rondla, wlej zabarwioną wodę. Postaw patelnię na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym mieszaniu rozpuść cukier, zagotuj. Nie mieszaj więcej, pozwól karmelowi się zagotować. Pozwól mu gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń karmel z ognia. Przez jakiś czas będzie się gotować, to normalne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Musimy poczekać, aż bąbelki znikną z powierzchni. Ale nie schładzaj mocno karmelu, w przeciwnym razie zacznie twardnieć. Małe bąbelki można przebić widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy karmel się gotuje, a następnie uspokaja, wyjmij jabłka z lodówki i włóż do nich patyczki. Konieczne jest wbicie go wystarczająco głęboko, aby kij sięgał dalej niż środek owocu i siedział ciasno.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź płaski talerz i posmaruj go cienką warstwą bezzapachowego oleju roślinnego. Przygotuj miskę z posypką do ciasta. Możesz pominąć ten krok, jeśli nie chcesz używać posypki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Chwyć jabłko za patyk i zanurz w ciepłym karmelu, przewijając kilka razy. Jeśli w garnku jest mało karmelu, przechyl naczynie, uważając, aby nałożyć karmel na całą powierzchnię jabłka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zanurz jabłko w posypce do ciasta. Możesz po prostu posypać go na wierzchu, to jak najbardziej Ci się spodoba. Przenieś jabłko na wcześniej przygotowany płaski talerz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy wszystkie jabłka będą gotowe, możesz zostawić je do wyschnięcia do góry nogami. Wbiłam je pałeczkami w dynię. Po wyschnięciu karmel stanie się twardy i można je odwrócić. Smacznego!

jabłka dostałem za drugim razem. Karmel nie chciał się na nich położyć i cały czas się wyprowadzał. Jeśli masz podobne problemy, gotuj karmel dłużej i / lub weź mniej wody, wtedy wszystko się ułoży.
posypką lepiej udekorować jabłka już do góry nogami, więc wyjdzie schludniej.
jako dekorację możesz wziąć orzechy, czekoladę, płatki kokosowe, pokruszone gofry.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy