skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić rosół z makaronem i ziemniakami, musisz najpierw ugotować bulion. Użyłem zestawu do zupy, ale możesz wziąć dowolne części kurczaka. Dobrze opłucz kurczaka, włóż do rondla, zalej zimną, przefiltrowaną wodą i podpal. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, odkamieniaj i gotuj na średnim ogniu, zapobiegając gotowaniu się bulionu przez 15 do 20 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w drobną kostkę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz cebulę i nóż pod bieżącą zimną wodą. Umieść przygotowane warzywa w gotującym się bulionie. Dodaj pół łyżki soli. Pod koniec gotowania zupy z kurczaka możesz dodać sól do swojego gustu. Gotuj kurczaka z warzywami przez 20 minut na małym ogniu, unikając szybkiego wrzenia.
Krok 3:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i wysłać do zupy. Gotuj przez kolejne 15 do 20 minut po ugotowaniu.
Krok 4:
Dodaj makaron do zupy, sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby umieść liść laurowy. Trzymaj zupę na ogniu przez 2 minuty i wyłącz ogrzewanie. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy do smaku. Zamiast makaronu można użyć innego makaronu.
Krok 5:
Pozwól gotowej zupie z kurczaka z makaronem i ziemniakami parzyć przez co najmniej 10 minut. Następnie podawaj. Do smaku dodaj świeże posiekane zioła (natka pietruszki, koperek, pióra szczypiorku).
ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g