zupa z kurczaka z makaronem i ziemniakami

pyszna prosta zupa z kurczaka z makaronem i ziemniakami. Zupa z kurczaka z makaronem i ziemniakami jest nie tylko zdrowa, ale także łatwa do przygotowania. To właśnie z takimi zupami zaczyna się znajomość przygotowania pierwszych dań. Ponadto taka zupa nadaje się do menu dla dzieci. Pyszne, obfite i aromatyczne.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 50 % 5 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić rosół z makaronem i ziemniakami, musisz najpierw ugotować bulion. Użyłem zestawu do zupy, ale możesz wziąć dowolne części kurczaka. Dobrze opłucz kurczaka, włóż do rondla, zalej zimną, przefiltrowaną wodą i podpal. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz ogień, odkamieniaj i gotuj na średnim ogniu, zapobiegając gotowaniu się bulionu przez 15 do 20 minut. Nie przykrywaj patelni pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w drobną kostkę. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, opłucz cebulę i nóż pod bieżącą zimną wodą. Umieść przygotowane warzywa w gotującym się bulionie. Dodaj pół łyżki soli. Pod koniec gotowania zupy z kurczaka możesz dodać sól do swojego gustu. Gotuj kurczaka z warzywami przez 20 minut na małym ogniu, unikając szybkiego wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i wysłać do zupy. Gotuj przez kolejne 15 do 20 minut po ugotowaniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj makaron do zupy, sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby umieść liść laurowy. Trzymaj zupę na ogniu przez 2 minuty i wyłącz ogrzewanie. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy do smaku. Zamiast makaronu można użyć innego makaronu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozwól gotowej zupie z kurczaka z makaronem i ziemniakami parzyć przez co najmniej 10 minut. Następnie podawaj. Do smaku dodaj świeże posiekane zioła (natka pietruszki, koperek, pióra szczypiorku).

ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy