wermiszel to rodzaj makaronu. Jest okrągły w przekroju i nieco cieńszy niż spaghetti.
Pierwsza wzmianka o takim produkcie jak wermiszel przepisy z nią znaleziono w książce majordoma na dworze papieskim Martina Da Como, która nazywała się & laquo;sztuka gotowania makaronu i wermiszelu & raquo;.
nawiasem mówiąc, gotowanie makaronu jest nieco podobne do gotowania makaronu. Różnią się tylko kształtem. Jeśli nie wiesz, jak zrobić makaron, przeczytaj przepisy na stronie. Pyszny domowy makaron, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jest częścią wielu ciekawych potraw kuchni narodowych.
Nazwa wermiszel nie została natychmiast zastosowana we wszystkich krajach. Nawet w samych Włoszech w XIV wieku każde miasto miało swoje nazwy dla tego produktu. W Toskanii «wermiszel & raquo;, w Bolonii - & laquo;orati & raquo;, w Wenecji - « minutelli», w Mantui - « pancardelle».
oprócz odmian włoskiego wermiszelu jest więcej
makaron ryżowy
, który jest bardzo popularny w Azji Południowo-Wschodniej. Istnieje również odmiana makaronu o nazwie & laquo; Fideo & raquo;. Taki
przepisy z makaronem
popularne głównie w
kuchnia meksykańska
.
wermiszel jest produkowany
z mąki pszennej
, który ugniata się na wodzie. Do produkcji wermiszelu stosuje się tylko mąkę najwyższej klasy, która zawiera co najmniej 25% surowego glutenu. W przypadku niektórych rodzajów wermiszelu podczas jego produkcji do ciasta dodaje się
jaja
. W produkcji przemysłowej wermiszel jest wytwarzany w następujący sposób. Ciasto przeznaczone do wytworzenia tego produktu jest prasowane, a następnie cięte i suszone gorącym powietrzem.
wermiszel można również przygotować w domu. Aby to zrobić, zagnieść ciasto, rozwałkować je cienko, a następnie drobno posiekać i wysuszyć. Kiedy gotujemy w domu, często robimy
z wermiszelu
pierwsze dania i
dodatki
. Drugie dania z wermiszelu, a także
zapiekanki
i
zupy
– częsti goście w naszym codziennym menu.
75 kcal
1 hour
Prosty i szybki, o bogatym, kremowym smaku! Zupa z kurczaka z roztopionym serem
63 kcal
2 hours
Pyszna i obfita zupa na rodzinny obiad! Rosół gotowany z mięsem na Kości zawsze
82 kcal
30 minutes
Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna zupa! Ten przepis to prawdziwy ratownik
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Zupy
- Mięso i produkty mięsne
- Ser
- Warzywa
- Dania z makaronem
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Inne
- Zieleń
- Sól
- Przyprawy suche
- Dania z olejem roślinnym
- Woda
- Gotowanie
- Zupa serowa
- Zupa z mięsem
- Ziemniaczana zupa
- Zupa makaronowa
- Mięso drobiowe
- Z topionego sera
- Kurczak z warzywami
- Z marchwi
- Z ziemniaków
- Z cebula
- Bez jajek
- Przepisy bezmleczne
- Z makaronu produkty
- Wermiszel