skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z podudzia z indyka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Jeśli goleń jest zamrożony, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin, aby się rozmroził. Warzywa-cebula, marchew i ziemniaki, obierz i opłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Włóż podudzie do rondla, zalej wodą i zagotuj. Podczas gotowania utworzy się piana, którą należy usunąć. Gotuj podudzie we wrzącej wodzie przez godzinę. Następnie wyjmij podudzie z wody i oddziel mięso od kości. Włóż mięso z powrotem do bulionu, zagotuj i dodaj pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko razem przez 10-15 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków zetrzyj marchewki na średniej tarce i drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej na nią trochę oleju roślinnego i ułóż posiekane warzywa - cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj gotową pieczeń do garnka do zupy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 5:
Dodaj wermiszel pod koniec gotowania i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Gotuje się bardzo szybko i nie warto go strawić, w przeciwnym razie makaron się zagotuje.
Krok 6:
Zdejmij gotową zupę z ognia. W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanego koperku. Ładnie uzupełnia smak gotowej zupy.
Krok 7:
Wlej gotową zupę do przygotowanych talerzy i podawaj. Smacznego!
w takiej zupie zamiast wermiszelu można użyć ryżu, soczewicy lub gryki.
w każdym razie będziesz miał bardzo smaczne i zdrowe pierwsze danie.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g