zupa jarząbkowa
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy tuszę cietrzewia, suszymy i kroimy na porcje.
2. Obierz cebulę i drobno posiekaj, podawaj na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do cebuli. Warzywa nie muszą być mocno smażone, cebula powinna stać się trochę przezroczysta, a marchewka miękka.
3. Na patelni smażymy trochę cietrzewia, nie rozgotowujemy, w przeciwnym razie bulion będzie brzydki i gorzki. Przenieś cietrzew na patelnię. Rozłóż warzywa, napełnij wodą i gotuj. Sól i pieprz do smaku.
4. Po ugotowaniu gotujemy kolejne 20 minut, po czym dodajemy makaron do zupy, mieszamy i gotujemy do miękkości.
5. Wlej zupę do talerza, posyp ziołami i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jarząbek - 254 kcal/100g