zupa jarząbkowa

chcesz zadowolić swoje zwierzęta? Zrób tę pyszną zupę! Zupa z cietrzewia okazuje się lekka, ale jednocześnie satysfakcjonująca. Wystarczająco szybki w przygotowaniu. Nawet dzieci chętnie jedzą taką zupę. Pyszny, złoty i bardzo aromatyczny, każdy go lubi bez wyjątku!
elena DAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 13 % 2 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Myjemy tuszę cietrzewia, suszymy i kroimy na porcje.
2. Obierz cebulę i drobno posiekaj, podawaj na rozgrzanej patelni na oleju roślinnym. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i dodaj do cebuli. Warzywa nie muszą być mocno smażone, cebula powinna stać się trochę przezroczysta, a marchewka miękka.
3. Na patelni smażymy trochę cietrzewia, nie rozgotowujemy, w przeciwnym razie bulion będzie brzydki i gorzki. Przenieś cietrzew na patelnię. Rozłóż warzywa, napełnij wodą i gotuj. Sól i pieprz do smaku.
4. Po ugotowaniu gotujemy kolejne 20 minut, po czym dodajemy makaron do zupy, mieszamy i gotujemy do miękkości.
5. Wlej zupę do talerza, posyp ziołami i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Wermiszel - 371   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jarząbek - 254   kcal/100g

Podobne przepisy