skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne ciasto napoleońskie? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciast. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Śmietanę można wziąć 15-20%. Masło powinno być twarde. Możesz go trochę zamrozić w zamrażarce.
Krok 2:
Wlej prawie całą mąkę do miski do ciasta (zachowaj trochę do posypania) i dodaj posiekane masło. Możesz go zmielić na różne sposoby-drobno posiekać nożem, posiekać za pomocą rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce.
Krok 3:
Następnie wymieszaj mąkę z masłem. To powinno być takie okruchy.
Krok 4:
Teraz dodaj jajko, wódkę, zimną wodę, śmietanę i sól do ciasta.
Krok 5:
Szybko zagnieść ciasto. Zimne masło nie powinno mieć czasu na stopienie. Nie ma potrzeby ugniatania ciasta przez długi czas. Wystarczy, że uformuje się w Kolobok. W tym momencie dodaj pozostałą mąkę. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut, a następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 6:
Podczas odpoczynku ciasta przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania dwóch rodzajów kremu.
Krok 7:
Aby zrobić krem, wlej 2/3 mleka do nieprzywierającej patelni i dodaj cukier. Podpal i zagotuj. Mieszaj, aby rozpuścić cukier.
Krok 8:
Wymieszaj pozostałe mleko z jajkami i mąką. Dodaj koniak do śmietany. Możesz użyć miksera, aby nie pozostały grudki mąki.
Krok 9:
Do mieszanki jajecznej, mieszając, wlej gorące mleko. Następnie włóż wszystko z powrotem do ognia i doprowadź do pojawienia się pierwszych bąbelków. Krem musi być stale mieszany, aby nie zaczął się palić. Dla niezawodności możesz ugotować krem w łaźni wodnej. Podczas gotowania krem zgęstnieje.
Krok 10:
Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło. To się stopi. Natychmiast wymieszaj go z kremem. Przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i ostudź.
Krok 11:
Wypoczęte ciasto podzielić na 10 ciast.
Krok 12:
Rozwałkuj każde ciasto na pergaminie i wytnij z koła. Ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia nie pojawiały się bąbelki. Nie usuwaj przycinania, ale piecz z ciastem. Przydadzą się do posypania ciasta. Piecz ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut (około). Gotowe ciasta powinny mieć złoty kolor.
Krok 13:
Aby przygotować śmietanę, możesz ubić tłustą śmietanę z cukrem pudrem lub po prostu wymieszać gęstą śmietanę z cukrem pudrem. Po prostu wymieszałam. Masa jest płynna, ale dobrze nasyca ciasto.
Krok 14:
Składanie ciasta. Smarujemy 2 ciasta kremem, trzecie ciasto trochę kwaśną śmietaną i kremem. Więc złóż całe ciasto. Nie smaruj ostatniego ciasta. Ale pozostaw trochę kremu na ostatnią powłokę. Dociśnij ciasto czymś ciężkim. Możesz przykryć talerzem i umieścić litrowy słoik z wodą. Pozostaw na godzinę w kuchni. Ciasta staną się bardziej miękkie w cieple. Następnie włóż ciasto do lodówki na 4-6 godzin, aby trochę się namoczyło.
Krok 15:
Zmiel Pozostałe skrawki. Możesz je zmiażdżyć popychaczem.
Krok 16:
Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałą śmietaną. Posyp okruchami. I włóż z powrotem do lodówki. Zwykle wkładam ciasto do pudełka na ciasto, aby wilgoć trafiła do impregnacji ciast. I moczyć ciasto przez jeden dzień. Lubię dobrze namoczony, miękki Napoleon.
Krok 17:
Gotowe ciasto przed podaniem można trochę udekorować według własnych upodobań. Jest doskonale nasycony, ciasta stały się miękkie i bardzo delikatne.
Krok 18:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g