paszteciki z liver smażone na patelni

stary przepis, który nie stracił na znaczeniu! Gotuj pyszne! Pieczone na patelni paszteciki z liwerem to wypieki przygotowywane według unikalnej receptury staromiejskich Mistrzów. Ta receptura była utrzymywana w ścisłej tajemnicy i do niedawna była niedostępna dla zwykłych obywateli. Ale dzisiaj zasłona opadła, a przepis stał się Dostępny dla wszystkich. Te pyszne smażone ciasta, przygotowane według starej metody, które pozostawiają niewielu obojętnych, ponieważ sprawdzona receptura jest aktualna w naszych czasach.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 55 % 12 g
108 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

jak gotować smażone na patelni placki z liver? Do nadzienia weź podroby kategorii 1 (Serce wołowe i wątroba), dokładnie spłucz, pozbywając się skrzepów krwi, oczyść z grubych, grubych naczyń i filmów. Przykryj zimną wodą i zagotuj. Usuń pianę, Posol bulion do smaku, dodaj przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, kardamon) i gotuj przez godzinę.

podczas przygotowywania nadzienia zrób ciasto.  Używam aktywnych suchych drożdży, trzeba je "ożywić". Jeśli masz drożdże instant, po prostu wymieszaj je z mąką.
ożywiamy suche drożdże, zalewając je ciepłą wodą z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dobrze wymieszaj płyn i umieść go w miejscu wolnym od przeciągów przez 15 minut (powinna powstać Piankowa Czapka).

przesiej połowę ilości mąki pszennej najwyższej jakości do miski, aby pozbyć się ewentualnych wtrąceń śmieci i nasycić produkt tlenem. W osobnym pojemniku odłóż połowę ilości mąki, zrób wgłębienie w utworzonym szkiełku mąki i wlej wodę drożdżową, dodaj sól i olej roślinny.Dodaj resztę mąki stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.

zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk, zwinąć z niego kulkę i przykryć ręcznikiem, pozostawić na 2-3 godziny do dojrzewania. Przynajmniej raz ugniatamy.

dopóki ciasto pasuje, będziemy kontynuować nadzienie. Dwukrotnie przekręć podroby w maszynce do mięsa. Obraną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, smażyć na oleju roślinnym przez 5-7 minut i dodać do niej wątróbkę, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprowadź przyprawy do smaku i dodaj drobno posiekany koperek.

ciasto podzielić na porcje rękami natłuszczonymi w oleju roślinnym. Rozwałkuj każdy przedmiot obrabiany w warstwę, połóż wypełnienie na środku i ściśnij krawędzie, tworząc podłużne bloki.

smażyć placki na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron przez 6-7 minut, osuszyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i podawać na gorąco.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy