skład / składniki
metoda gotowania
jak gotować smażone na patelni placki z liver? Do nadzienia weź podroby kategorii 1 (Serce wołowe i wątroba), dokładnie spłucz, pozbywając się skrzepów krwi, oczyść z grubych, grubych naczyń i filmów. Przykryj zimną wodą i zagotuj. Usuń pianę, Posol bulion do smaku, dodaj przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, kardamon) i gotuj przez godzinę.
podczas przygotowywania nadzienia zrób ciasto. Używam aktywnych suchych drożdży, trzeba je "ożywić". Jeśli masz drożdże instant, po prostu wymieszaj je z mąką.
ożywiamy suche drożdże, zalewając je ciepłą wodą z łyżeczką cukru i łyżką mąki. Dobrze wymieszaj płyn i umieść go w miejscu wolnym od przeciągów przez 15 minut (powinna powstać Piankowa Czapka).
przesiej połowę ilości mąki pszennej najwyższej jakości do miski, aby pozbyć się ewentualnych wtrąceń śmieci i nasycić produkt tlenem. W osobnym pojemniku odłóż połowę ilości mąki, zrób wgłębienie w utworzonym szkiełku mąki i wlej wodę drożdżową, dodaj sól i olej roślinny.Dodaj resztę mąki stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.
zagnieść miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk, zwinąć z niego kulkę i przykryć ręcznikiem, pozostawić na 2-3 godziny do dojrzewania. Przynajmniej raz ugniatamy.
dopóki ciasto pasuje, będziemy kontynuować nadzienie. Dwukrotnie przekręć podroby w maszynce do mięsa. Obraną cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, smażyć na oleju roślinnym przez 5-7 minut i dodać do niej wątróbkę, gotować na małym ogniu przez 10-15 minut. Doprowadź przyprawy do smaku i dodaj drobno posiekany koperek.
ciasto podzielić na porcje rękami natłuszczonymi w oleju roślinnym. Rozwałkuj każdy przedmiot obrabiany w warstwę, połóż wypełnienie na środku i ściśnij krawędzie, tworząc podłużne bloki.
smażyć placki na oleju na złoty kolor ze wszystkich stron przez 6-7 minut, osuszyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i podawać na gorąco.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g