skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Oprócz saury w puszkach i ryżu długoziarnistego do przygotowania sałatki użyjemy jaj kurzych, cebuli, twardego sera, ogórków kiszonych i majonezu do sosu. Rozłóż sałatkę warstwami, posmaruj każdą warstwę majonezem. Najpierw jest ryż, cienka warstwa majonezu, cebula, saura w puszkach, ponownie majonez, starte żółtka jaj kurzych, majonez, ogórki kiszone, majonez, starte białka jaj kurzych.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Jeśli cebula wydaje się zbyt gorzka, można ją marynować, zalać wodą z dodatkiem łyżeczki octu i cukru i pozostawić na 15 minut lub po prostu zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Spuść wodę lub marynatę.
Krok 3:
Ryż dokładnie spłukujemy, aż będzie przezroczysty. Napełnij czystą wodą i podpal w rondlu. Dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości. Do sałatki lepiej jest użyć ryżu długoziarnistego lub gotowanego na parze, aby nie gotował się do stanu papkowatego. Spuść wodę, pozwól ryżowi ostygnąć. Rozłóż ryż pierwszą warstwą. Smarujemy majonezem.
Krok 4:
Otwórz słoik saury w puszkach, spuść solankę. Zagniatamy rybę widelcem, aż będzie gładka. Rozłóż na ryżu i posyp cebulą.
Krok 5:
Ponownie posmaruj majonezem.
Krok 6:
Jaja kurze myjemy mydłem, aby uniknąć przedostawania się zarazków do wnętrza jaj i naczynia. Jajka wkładamy do rondla, napełniamy wodą, podpalamy, gotujemy na twardo. Wystarczy gotować przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Schłodzić jaja kurze, oczyścić. Oddziel białka od żółtek, zetrzyj je osobno. Ułóż starte białka i majonez.
Krok 7:
Kiszone ogórki kroimy nożem w małe kostki. Rozłóż ogórki na wierzchu. Smarujemy majonezem.
Krok 8:
Posyp startym żółtkiem jaj kurzych, ponownie cienką warstwą majonezu.
Krok 9:
Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Posyp sałatkę startym twardym serem. W razie potrzeby możesz ozdobić kilkoma jagodami żurawiny i gałązką świeżej pietruszki. Pozwól sałatce pić w lodówce i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g
- Saura konserwowa - 88 kcal/100g