Sałatka z ryżem i rybami w puszkach

prosta w składzie, ale wyrafinowana i pyszna sałatka! Saura w puszkach to zdrowa i niedroga ryba zawierająca wiele składników odżywczych: wapń, żelazo, magnez i inne. Mięso z tej ryby w puszkach jest bardzo smaczne i dobrze komponuje się z wieloma potrawami. Dlatego istnieje wiele różnych przepisów na sałatki i inne potrawy, w których głównym produktem jest saura w puszkach. Ciekawy przepis na sałatkę z saury w puszkach z ryżem. Okazuje się, że jest to lekka, a jednocześnie pożywna i smaczna sałatka, którą można podać na świątecznym stole lub w zwykły dzień na lunch lub kolację.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 17 % 4 g
141 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Oprócz saury w puszkach i ryżu długoziarnistego do przygotowania sałatki użyjemy jaj kurzych, cebuli, twardego sera, ogórków kiszonych i majonezu do sosu. Rozłóż sałatkę warstwami, posmaruj każdą warstwę majonezem. Najpierw jest ryż, cienka warstwa majonezu, cebula, saura w puszkach, ponownie majonez, starte żółtka jaj kurzych, majonez, ogórki kiszone, majonez, starte białka jaj kurzych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę. Jeśli cebula wydaje się zbyt gorzka, można ją marynować, zalać wodą z dodatkiem łyżeczki octu i cukru i pozostawić na 15 minut lub po prostu zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Spuść wodę lub marynatę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż dokładnie spłukujemy, aż będzie przezroczysty. Napełnij czystą wodą i podpal w rondlu. Dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości. Do sałatki lepiej jest użyć ryżu długoziarnistego lub gotowanego na parze, aby nie gotował się do stanu papkowatego. Spuść wodę, pozwól ryżowi ostygnąć. Rozłóż ryż pierwszą warstwą. Smarujemy majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Otwórz słoik saury w puszkach, spuść solankę. Zagniatamy rybę widelcem, aż będzie gładka. Rozłóż na ryżu i posyp cebulą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ponownie posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jaja kurze myjemy mydłem, aby uniknąć przedostawania się zarazków do wnętrza jaj i naczynia. Jajka wkładamy do rondla, napełniamy wodą, podpalamy, gotujemy na twardo. Wystarczy gotować przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Schłodzić jaja kurze, oczyścić. Oddziel białka od żółtek, zetrzyj je osobno. Ułóż starte białka i majonez.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiszone ogórki kroimy nożem w małe kostki. Rozłóż ogórki na wierzchu. Smarujemy majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp startym żółtkiem jaj kurzych, ponownie cienką warstwą majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Twardy ser zetrzyj na średniej tarce. Posyp sałatkę startym twardym serem. W razie potrzeby możesz ozdobić kilkoma jagodami żurawiny i gałązką świeżej pietruszki. Pozwól sałatce pić w lodówce i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy