skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przepisu. Do przygotowania takiego przysmaku potrzeba niewiele produktów. W przeciwieństwie do zwykłego dżemu miętowy okazuje się płynny, podobny do syropu, więc niektóre gospodynie domowe dodają do niego zagęszczacze. Kolor dżemu miętowego również w gotowej formie okazuje się niezbyt piękny, a nie jasnozielony, dlatego niektóre przepisy używają barwników spożywczych, aby uzyskać piękny przysmak. Ale możesz obejść się bez sztucznych dodatków.
Krok 2:
Dokładnie umyj świeżą miętę (lepiej użyć zieleni z twojej witryny), liście wraz z gałązkami nie są bardzo drobno posiekane nożem lub nożyczkami. Miętę wkładamy do rondla lub innego metalowego głębokiego pojemnika.
Krok 3:
Umyj cytrynę mydłem, aby usunąć szkodliwe substancje z powierzchni owocu. Miąższ cytryny wraz ze skórką kroimy na połówki kółek o grubości około 0,5 centymetra, ale w zasadzie wielkość plasterków cytryny nie odgrywa szczególnej roli. Wysyłamy cytrynę do pojemnika z miętą.
Krok 4:
Napełnij czystą zimną wodą, podpal.
Krok 5:
Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj miętę z cytryną przez około 20 minut.
Krok 6:
Wyłącz ogień, pozwól mieszaninie ostygnąć i włóż ją do lodówki, przykrywając patelnię pokrywką, na 12 godzin. Po określonym czasie przefiltruj bulion przez sito, dobrze wyciśnij płyn z zieleni, nie potrzebujemy już ciasta. Bulion jest ponownie filtrowany przez gazę, aby najmniejsze cząsteczki zieleni nie przeszły do dżemu.
Krok 7:
Płyn ponownie wlej do rondla, dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Dodaj pektynę do mieszanki, która jest sprzedawana w sklepie jako naturalny zagęszczacz, gotuj mieszaninę i gotuj przez kilka minut.
Krok 8:
Wyłącz ogień. Układamy dżem w wysterylizowanych słoikach, natychmiast zwijamy, pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pektyna - 336 kcal/100g