dżem miętowy z cytryną na zimę

pyszne i zdrowe słodkie przygotowanie na zimę! Wiele osób zna tak pachnącą roślinę jak mięta, służy do przygotowywania herbaty i innych napojów, dodaje się ją jako dekorację o przyjemnym zapachu deserów. Oprócz przyjemnego aromatu mięta ma właściwości lecznicze, działa uspokajająco, relaksująco i nasennie na organizm ludzki. Istnieje wiele odmian mięty pieprzowej: pieprzowa, pieprzowa, cytrynowa, polna, mentolowa i inne. Z mięty robi się dżem, wiele różnych przepisów na dżem, z różnymi dodatkami. Najprostszym przepisem jest dżem miętowy z cytryną.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 25 g
102 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przepisu. Do przygotowania takiego przysmaku potrzeba niewiele produktów. W przeciwieństwie do zwykłego dżemu miętowy okazuje się płynny, podobny do syropu, więc niektóre gospodynie domowe dodają do niego zagęszczacze. Kolor dżemu miętowego również w gotowej formie okazuje się niezbyt piękny, a nie jasnozielony, dlatego niektóre przepisy używają barwników spożywczych, aby uzyskać piękny przysmak. Ale możesz obejść się bez sztucznych dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj świeżą miętę (lepiej użyć zieleni z twojej witryny), liście wraz z gałązkami nie są bardzo drobno posiekane nożem lub nożyczkami. Miętę wkładamy do rondla lub innego metalowego głębokiego pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cytrynę mydłem, aby usunąć szkodliwe substancje z powierzchni owocu. Miąższ cytryny wraz ze skórką kroimy na połówki kółek o grubości około 0,5 centymetra, ale w zasadzie wielkość plasterków cytryny nie odgrywa szczególnej roli. Wysyłamy cytrynę do pojemnika z miętą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij czystą zimną wodą, podpal.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień do średniego i gotuj miętę z cytryną przez około 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłącz ogień, pozwól mieszaninie ostygnąć i włóż ją do lodówki, przykrywając patelnię pokrywką, na 12 godzin. Po określonym czasie przefiltruj bulion przez sito, dobrze wyciśnij płyn z zieleni, nie potrzebujemy już ciasta. Bulion jest ponownie filtrowany przez gazę, aby najmniejsze cząsteczki zieleni nie przeszły do dżemu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Płyn ponownie wlej do rondla, dodaj cukier, wymieszaj, zagotuj i gotuj przez 20 minut. Dodaj pektynę do mieszanki, która jest sprzedawana w sklepie jako naturalny zagęszczacz, gotuj mieszaninę i gotuj przez kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłącz ogień. Układamy dżem w wysterylizowanych słoikach, natychmiast zwijamy, pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej i przechowujemy w lodówce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy