skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ponieważ używamy świeżej kapusty, a nie kiszonej, musi istnieć jakiś produkt, który stworzy kwaśny smak, który odróżnia ją od innych zup. Mogą to być jabłka Antona, szczaw lub solone grzyby. Użyłam ostatniego z nich.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 3:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Obierz białą kapustę z górnych suchych liści i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój w drobną kostkę lub paski, ponownie spłucz, aby usunąć skrobię i uczynić bulion przezroczystym. Ziemniaki sprawią, że zupa będzie grubsza i bardziej satysfakcjonująca.
Krok 6:
Grzyby można stosować dowolne: pieczarki lub grzyby leśne, świeże, marynowane, solone. Użyłem solonych imbirów, z ich dodatkiem kapuśniak okazał się pachnący i z pikantną lekką ostrością i kwaskowatością, to jest charakterystyczna cecha zupy-kapuśniak. Umyj solone grzyby, pozwól wodzie spłynąć, jeśli grzyby są duże, pokrój je w małe kostki. Jeśli używane są świeże grzyby, należy je smażyć z marchewką i cebulą.
Krok 7:
W garnku z wrzącą lekko osoloną wodą wkładamy ugotowane ziemniaki i białą kapustę. Gotuj warzywa przez około 15 minut.
Krok 8:
W międzyczasie zróbmy smażenie warzyw. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż ugotowane marchewki i cebulę na oleju, smaż warzywa, aż marchewki będą miękkie i przezroczyste.
Krok 9:
Smażyć warzywa na patelni z warzywami. Dodaj grzyby do zupy. Dodaj sól do smaku. Jeśli do przygotowania zupy używano grzybów marynowanych lub solonych, należy dodać bardzo mało soli. Kapuśniak trzymamy w ogniu przez około 7 minut.
Krok 10:
Wyłącz ogień, pozwól zupie parzyć pod pokrywką przez około 10 minut i podawaj. Wlać zupę do talerzy, posypać drobno posiekanymi świeżymi ziołami, podawać ze śmietaną, świeżym chlebem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g