filet z kurczaka w cieście na patelni

soczyste mięso z kurczaka smażone w cieście. Aby urozmaicić codzienne menu, proponuję przygotować szybkie i niedrogie danie-filet z kurczaka w cieście. Okazuje się bardzo smaczne, delikatne i soczyste mięso z kurczaka. Z makaronem na obiad to po prostu idealne towarzystwo.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 18-24 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 19 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 10 % 3 g
167 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Filet z kurczaka jest świeży, jeśli używasz mrożonego fileta z kurczaka, należy go rozmrozić, ale nie do końca, aby łatwiej było go pokroić. Możesz wziąć dowolne przyprawy, biorę przyprawy do kurczaka. Ciasto na kurczaka przygotuję na bazie kwaśnej śmietany, możesz użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto. Przygotuj patelnię do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz papierowym lub zwykłym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój każdy filet na kawałki o grubości 1,5-2 centymetrów. Lepiej bić kawałki z każdej strony młotkiem do gotowania, ale nie za bardzo, aby nie rozerwać mięsa. Wygodnie jest to zrobić przez folię spożywczą: nie będzie rozprysków, a mięso się nie rozerwie. Każdy kawałek soli, pieprzu z każdej strony, również dodaj przyprawy, równomiernie je rozprowadzając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić ciasto, weź głęboką małą miskę. Rozbij w nim surowe jajko, ubij je trochę trzepaczką, dodaj sól do smaku, ale nie za dużo, ponieważ filet z kurczaka był również solony. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj, dodaj określoną ilość mąki i wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, wlej do niej trochę oleju roślinnego. Zanurz każdy kawałek fileta z kurczaka w cieście, aby całkowicie przykrył mięso z każdej strony. Połóż mięso na rozgrzanej patelni i smaż mięso z każdej strony na średnim ogniu, aż będzie rumiane(5-7 minut).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowy filet z kurczaka w cieście podawać na gorąco. Świetnie będzie podawać mięso z kurczaka z makaronem na obiad. Świeże warzywa lub sałatka z nich będzie bardzo przydatna. Schłodzony filet z kurczaka można zaoferować jako przekąskę z chlebem, jak kanapki.

to bardzo prosty, codzienny przepis na pierś z kurczaka. Tutaj, dzięki cieście, okazuje się bardzo soczysty i delikatny. Jest to jeden z udanych przepisów na filet z kurczaka, z którego korzysta prawie każda gospodyni domowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy