skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy. Filet z kurczaka jest świeży, jeśli używasz mrożonego fileta z kurczaka, należy go rozmrozić, ale nie do końca, aby łatwiej było go pokroić. Możesz wziąć dowolne przyprawy, biorę przyprawy do kurczaka. Ciasto na kurczaka przygotuję na bazie kwaśnej śmietany, możesz użyć swojego ulubionego przepisu na ciasto. Przygotuj patelnię do smażenia.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą. Osusz papierowym lub zwykłym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój każdy filet na kawałki o grubości 1,5-2 centymetrów. Lepiej bić kawałki z każdej strony młotkiem do gotowania, ale nie za bardzo, aby nie rozerwać mięsa. Wygodnie jest to zrobić przez folię spożywczą: nie będzie rozprysków, a mięso się nie rozerwie. Każdy kawałek soli, pieprzu z każdej strony, również dodaj przyprawy, równomiernie je rozprowadzając.
Krok 3:
Aby zrobić ciasto, weź głęboką małą miskę. Rozbij w nim surowe jajko, ubij je trochę trzepaczką, dodaj sól do smaku, ale nie za dużo, ponieważ filet z kurczaka był również solony. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj, dodaj określoną ilość mąki i wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, wlej do niej trochę oleju roślinnego. Zanurz każdy kawałek fileta z kurczaka w cieście, aby całkowicie przykrył mięso z każdej strony. Połóż mięso na rozgrzanej patelni i smaż mięso z każdej strony na średnim ogniu, aż będzie rumiane(5-7 minut).
Krok 5:
Gotowy filet z kurczaka w cieście podawać na gorąco. Świetnie będzie podawać mięso z kurczaka z makaronem na obiad. Świeże warzywa lub sałatka z nich będzie bardzo przydatna. Schłodzony filet z kurczaka można zaoferować jako przekąskę z chlebem, jak kanapki.
to bardzo prosty, codzienny przepis na pierś z kurczaka. Tutaj, dzięki cieście, okazuje się bardzo soczysty i delikatny. Jest to jeden z udanych przepisów na filet z kurczaka, z którego korzysta prawie każda gospodyni domowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g