skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszny pasztet grzybowy na zimę? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne grzyby do gotowania - grzyby leśne (w moim przypadku borowiki), pieczarki, boczniaki. Jeśli używasz świeżych, najpierw oczyść je z brudu.
Krok 2:
Gotuj świeże grzyby przez 15-40 minut, w zależności od odmiany. Następnie wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Nie trzeba gotować pieczarek i boczniaków, wystarczy je umyć. Mrożone grzyby delikatnie rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 3:
Oczyść warzywa, dobrze spłucz i osusz. Pokrój na duże kawałki odpowiednie dla Twojego rozdrabniacza.
Krok 4:
Przewiń najpierw w kombajnie cebula.
Krok 5:
Następnie wyjmij cebulę i dodaj marchewkę. Zmiel marchewki do pożądanej konsystencji. Jeśli nie masz siekacza, możesz drobno posiekać cebulę i zetrzeć marchewki.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny do smażenia na patelni i smaż cebulę na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj marchewki do cebuli. Smaż warzywa razem, aż będą miękkie, od 5 do 10 minut.
Krok 7:
Podczas duszenia warzyw zajmij się grzybami. Złożyć grzyby do miski rozdrabniacza.
Krok 8:
I przewiń je do stanu papkowatego. Możesz posiekać grzyby za pomocą maszynki do mięsa.
Krok 9:
Dodaj masę grzybową na patelnię do warzyw, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień. Dusić grzyby do miękkości, aż cały płyn wyparuje, czas duszenia zależy również od odmiany wybranych grzybów.
Krok 10:
Gdy nie ma już płynu, włóż powstały pasztet grzybowy do sterylnych słoików i zakręć sterylnymi pokrywkami. Zawiń w ciepłą szmatkę, aż całkowicie ostygnie. Gotowy pasztet przechowuj w lodówce.
Krok 11:
Pyszny pasztet grzybowy na zimę jest gotowy. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g