pyszny pasztet grzybowy na zimę

szybko, prosto, apetycznie, ze zwykłych produktów! Pyszny pasztet grzybowy na zimę to przepis na świetną przekąskę lub pastę do tostów i kanapek. Można go przygotować zarówno z świeżo zebranych lub zakupionych grzybów, jak i mrożonych.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 64 % 7 g
węglowodany 18 % 2 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszny pasztet grzybowy na zimę? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne grzyby do gotowania - grzyby leśne (w moim przypadku borowiki), pieczarki, boczniaki. Jeśli używasz świeżych, najpierw oczyść je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj świeże grzyby przez 15-40 minut, w zależności od odmiany. Następnie wrzuć je do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Nie trzeba gotować pieczarek i boczniaków, wystarczy je umyć. Mrożone grzyby delikatnie rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść warzywa, dobrze spłucz i osusz. Pokrój na duże kawałki odpowiednie dla Twojego rozdrabniacza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przewiń najpierw w kombajnie cebula.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyjmij cebulę i dodaj marchewkę. Zmiel marchewki do pożądanej konsystencji. Jeśli nie masz siekacza, możesz drobno posiekać cebulę i zetrzeć marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej olej roślinny do smażenia na patelni i smaż cebulę na małym ogniu, aż stanie się przezroczysta. Następnie dodaj marchewki do cebuli. Smaż warzywa razem, aż będą miękkie, od 5 do 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas duszenia warzyw zajmij się grzybami. Złożyć grzyby do miski rozdrabniacza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I przewiń je do stanu papkowatego. Możesz posiekać grzyby za pomocą maszynki do mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj masę grzybową na patelnię do warzyw, wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień. Dusić grzyby do miękkości, aż cały płyn wyparuje, czas duszenia zależy również od odmiany wybranych grzybów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy nie ma już płynu, włóż powstały pasztet grzybowy do sterylnych słoików i zakręć sterylnymi pokrywkami. Zawiń w ciepłą szmatkę, aż całkowicie ostygnie. Gotowy pasztet przechowuj w lodówce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pyszny pasztet grzybowy na zimę jest gotowy. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy