skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do pieczenia w piekarniku odpowiednie są dowolne części kurczaka. Będę gotować udka z kurczaka. Ale możesz użyć podudzi, piersi lub filetów z kurczaka. Lub pokrój całego kurczaka na kawałki i upiecz go. Krem może mieć dowolną zawartość tłuszczu, mam 22%.
Krok 2:
Umyj kurczaka i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Wtedy będzie smażony, a nie duszony. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połóż udka z kurczaka na gorącej patelni i smaż je na dużym ogniu, aż będą złote, przez kilka minut z każdej strony.
Krok 3:
W głębokim naczyniu do pieczenia ułóż smażone udka z kurczaka. Nie jest konieczne smarowanie formy, ponieważ tłuszcz na kurczaku wystarczy na formę. Ogólnie rzecz biorąc, proces smażenia na patelni można pominąć, ale moim zdaniem gotowe danie wygląda bardziej różowo i apetycznie.
Krok 4:
Przygotuj kremowy sos. Jak zrobić sos? Koperek (lub inny) umyj, osusz i drobno posiekaj. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem lub posiekaj za pomocą prasy do czosnku.
Krok 5:
W przypadku sosu podgrzej suchą patelnię na średnim ogniu, aż będzie gorąca i smaż na niej mąkę przez minutę, aż będzie miała charakterystyczny orzechowy smak. Mieszaj tylko stale, aby mąka się nie przypaliła.
Krok 6:
Ciągle mieszając wlej śmietanę na patelnię do mąki. Dobrze wymieszaj sos, aby nie było grudek. Następnie dodaj posiekany czosnek i koperek. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do sosu. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i papryki. Wymieszaj i, ciągle mieszając, zagotuj. Po podgrzaniu SOS nieco zgęstnieje.
Krok 7:
Gotowym sosem śmietanowym polej udka z kurczaka w formie. Umieść formę z kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 45-50 minut, skup się na piekarniku. Gotowe uda staną się złote, rumiane.
Krok 8:
Ułóż gotowe danie w przygotowanych talerzach i podawaj na gorąco. Możesz uzupełnić takiego kurczaka dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g