kurczak w sosie śmietanowym w piekarniku

apetyczny, ze zwykłych produktów, pyszny! Kurczak w kremowym sosie w piekarniku to pyszna i satysfakcjonująca opcja dla całej rodziny. Kurczak jest bardzo delikatny i soczysty, a śmietana zamienia się w aromatyczny sos, który uzupełni każdą przystawkę.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
270 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w sosie śmietanowym w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Do pieczenia w piekarniku odpowiednie są dowolne części kurczaka. Będę gotować udka z kurczaka. Ale możesz użyć podudzi, piersi lub filetów z kurczaka. Lub pokrój całego kurczaka na kawałki i upiecz go. Krem może mieć dowolną zawartość tłuszczu, mam 22%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Wtedy będzie smażony, a nie duszony. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połóż udka z kurczaka na gorącej patelni i smaż je na dużym ogniu, aż będą złote, przez kilka minut z każdej strony.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokim naczyniu do pieczenia ułóż smażone udka z kurczaka. Nie jest konieczne smarowanie formy, ponieważ tłuszcz na kurczaku wystarczy na formę. Ogólnie rzecz biorąc, proces smażenia na patelni można pominąć, ale moim zdaniem gotowe danie wygląda bardziej różowo i apetycznie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj kremowy sos. Jak zrobić sos? Koperek (lub inny) umyj, osusz i drobno posiekaj. Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem lub posiekaj za pomocą prasy do czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku sosu podgrzej suchą patelnię na średnim ogniu, aż będzie gorąca i smaż na niej mąkę przez minutę, aż będzie miała charakterystyczny orzechowy smak. Mieszaj tylko stale, aby mąka się nie przypaliła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciągle mieszając wlej śmietanę na patelnię do mąki. Dobrze wymieszaj sos, aby nie było grudek. Następnie dodaj posiekany czosnek i koperek. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do sosu. Jako przyprawę możesz użyć mielonego pieprzu i papryki. Wymieszaj i, ciągle mieszając, zagotuj. Po podgrzaniu SOS nieco zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowym sosem śmietanowym polej udka z kurczaka w formie. Umieść formę z kurczakiem w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni na 45-50 minut, skup się na piekarniku. Gotowe uda staną się złote, rumiane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe danie w przygotowanych talerzach i podawaj na gorąco. Możesz uzupełnić takiego kurczaka dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy