skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z ziemniakami i kiełbasami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj warzywa, obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Obierz obrane warzywa wodą i osusz.
Krok 2:
Obierz kiełbaski ze skorupy i pokrój w plastry o grubości około 0,5 centymetra. Na patelnię wlej 2 łyżki rafinowanego oleju i podgrzej na średnim ogniu. Włóż pokrojone kiełbaski i smaż na złoty kolor. Przenieś je na talerz i przykryj, aby się nie ochłodziły.
Krok 3:
Drobno posiekaj cebulę i umieść na patelni, na której smażono kiełbaski.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce i umieść na patelni z cebulą. Marchewki można pokroić w paski, pokroić w kostkę lub zetrzeć na koreańskiej marchwi, jeśli lubisz gęstszą strukturę marchwi.
Krok 5:
Smaż warzywa, mieszając, na średnim ogniu przez 5-7 minut, warzywa powinny być miękkie.
Krok 6:
Jak smażyć ziemniaki i kapustę z kiełbasą? Pokrój ziemniaki w średnią kostkę i dodaj do patelni. W razie potrzeby ziemniaki można pokroić w duże paski lub plasterki.
Krok 7:
Drobno posiekaj kapustę i umieść na patelni z resztą warzyw. Jeśli kapusta jest twarda, zwykle jest to kapusta odmian zimowych, radziłbym trochę ją ugniatać rękami, wtedy gotuje się szybciej.
Krok 8:
Dodaj pozostały olej, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Dusić wszystko na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli jest mało płynu, aby kapusta z ziemniakami i kiełbaskami się nie przypaliła, dodaj 2-3 łyżki wody.
Krok 9:
Następnie sól i pieprz warzywa, w razie potrzeby możesz dodać zioła i ulubione przyprawy.
Krok 10:
Dodaj sos pomidorowy na patelnię do warzyw. Można go zastąpić keczupem lub pastą pomidorową rozcieńczoną do gęstego soku.
Krok 11:
Włóż kiełbaski na patelnię i wszystko wymieszaj.
Krok 12:
Dusić ziemniaki z kapustą i kiełbasami przez kolejne 5-10 minut, aż będą miały pożądany smak. Zdejmij z ognia, rozłóż i podawaj natychmiast.
Krok 13:
W razie potrzeby danie można posypać świeżymi ziołami i dodać kawałek masło. Smacznego.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g