skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić stek wieprzowy na grillu? Przede wszystkim przygotuj marynatę wieprzową. W głębokiej misce połącz miód, olej roślinny, ocet jabłkowy, kminek i czerwoną paprykę, mieszaj widelcem, aż będzie gładka. Jeśli miód jest zbyt gęsty, podgrzej go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie płynny.
marynata będzie trochę zaparzona i nasycona aromatami przypraw, ale w międzyczasie zajmij się mięsem. Jeśli wieprzowina jest już kupiona w postaci steków, opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli dostępny jest duży kawałek kotleta, pokrój go. Na osobnym talerzu wymieszaj sól i czarny pieprz, natrzyj każdy kawałek mięsa ze wszystkich stron przyprawami i wyślij do torby do marynowania. Jeśli nie ma specjalnej torby z zapięciem, użyj zwykłego polietylenu.
wlej przygotowaną marynatę miodową do torby z mięsem, zamknij i dobrze wymieszaj. Przez torbę przetrzyj każdy kawałek i pozostaw w tej formie na godzinę w ciepłym miejscu (tylko na kuchennym stole).
wieprzowina jest dość delikatnym mięsem, w ciągu godziny jest całkowicie marynowana i gotowa do smażenia. Podczas procesu rozpal grill. Mięso należy smażyć na całkowicie spalonych węglach ze stabilnym ciepłem.
wyjmij kotlety wieprzowe z torby, posyp trochę solą i pieprzem. Smażenie takiego mięsa na szaszłykach nie jest zbyt wygodne, więc użyj siatki lub rusztu. Ułóż kawałki mięsa tak, aby się nie dotykały, Ustaw ruszt na grillu i smaż przez 4 minuty. Delikatne mięso gotuje się bardzo szybko-ważne jest, aby go nie prześwietlać i nie wysuszyć. Odwróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 3-4 minuty. Jeśli to konieczne i pożądane, możesz smażyć steki nieco dłużej.
zdejmij z ognia i podawaj natychmiast na gorąco. W razie potrzeby możesz uzupełnić świeżym chlebem, przystawką lub mieszanką warzyw.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g