grillowany stek wieprzowy

pyszne i aromatyczne mięso! Gotuj łatwo na świeżym powietrzu! Stek wieprzowy z grilla to delikatne i aromatyczne mięso, które nadaje się na rodzinny obiad lub uroczystą imprezę na świeżym powietrzu. Oryginalna marynata urozmaici i uzupełni smak gotowego mięsa, nada mu niezbędną miękkość i złotą skórkę. Danie można podawać samodzielnie, a także w razie potrzeby uzupełnić warzywami lub dodatkami.
NOTKA56Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 55 % 23 g
węglowodany 12 % 5 g
284 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

jak zrobić stek wieprzowy na grillu? Przede wszystkim przygotuj marynatę wieprzową. W głębokiej misce połącz miód, olej roślinny, ocet jabłkowy, kminek i czerwoną paprykę, mieszaj widelcem, aż będzie gładka. Jeśli miód jest zbyt gęsty, podgrzej go w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej, aż będzie płynny.

marynata będzie trochę zaparzona i nasycona aromatami przypraw, ale w międzyczasie zajmij się mięsem. Jeśli wieprzowina jest już kupiona w postaci steków, opłucz je pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Jeśli dostępny jest duży kawałek kotleta, pokrój go. Na osobnym talerzu wymieszaj sól i czarny pieprz, natrzyj każdy kawałek mięsa ze wszystkich stron przyprawami i wyślij do torby do marynowania. Jeśli nie ma specjalnej torby z zapięciem, użyj zwykłego polietylenu.

wlej przygotowaną marynatę miodową do torby z mięsem, zamknij i dobrze wymieszaj. Przez torbę przetrzyj każdy kawałek i pozostaw w tej formie na godzinę w ciepłym miejscu (tylko na kuchennym stole).

wieprzowina jest dość delikatnym mięsem, w ciągu godziny jest całkowicie marynowana i gotowa do smażenia. Podczas procesu rozpal grill. Mięso należy smażyć na całkowicie spalonych węglach ze stabilnym ciepłem.

wyjmij kotlety wieprzowe z torby, posyp trochę solą i pieprzem. Smażenie takiego mięsa na szaszłykach nie jest zbyt wygodne, więc użyj siatki lub rusztu. Ułóż kawałki mięsa tak, aby się nie dotykały, Ustaw ruszt na grillu i smaż przez 4 minuty. Delikatne mięso gotuje się bardzo szybko-ważne jest, aby go nie prześwietlać i nie wysuszyć. Odwróć i smaż z drugiej strony przez kolejne 3-4 minuty. Jeśli to konieczne i pożądane, możesz smażyć steki nieco dłużej.

zdejmij z ognia i podawaj natychmiast na gorąco. W razie potrzeby możesz uzupełnić świeżym chlebem, przystawką lub mieszanką warzyw.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

przebij mięso nożem: jeśli nóż wchodzi łatwo i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony - musisz kontynuować gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy