skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka z grzybami i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do takich kotletów możesz wziąć dowolne grzyby. Użyję gotowanych grzybów leśnych, które zostały ugotowane i zamrożone w sezonie grzybowym. Mielonego kurczaka można przygotować samodzielnie, przewijając filet przez maszynkę do mięsa lub kupując gotowy.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Grzyby należy również drobno posiekać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż grzyby z cebulą przez 3-5 minut na małym ogniu. Następnie lekko ostudź grzyby.
Krok 3:
W przestronnej misce umieść przygotowane mięso mielone z kurczaka. Dodaj do niego jajko i starty ser.
Krok 4:
Następnie ułóż smażone grzyby i dodaj mąkę i bułkę tartą. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj całą masę. Okaże się gęsty i lepki.
Krok 6:
Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej. Biorę metalową. Nasmaruj spód formy olejem roślinnym. Mokrymi rękami uformuj kotlety i włóż je do formy. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 7:
5 minut przed końcem pieczenia kotlety można odwrócić, aby trochę usmażyć z drugiej strony. Wyjmij gotowe kotlety z piekarnika, uzupełnij dowolnym dodatkiem i podawaj. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal / 100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal / 100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal / 100g
- Mrożone grzyby - 23 kcal/100g