kotlety z pieczarkami i serem w piekarniku

pyszne, soczyste i delikatne, na świątecznym stole i codziennie! Kotlety z kurczaka z grzybami i serem w piekarniku gotujesz w mniej niż godzinę. To świetne danie do podania na wakacje do dowolnego przystawki lub sałatek. Możesz wziąć grzyby mrożone, suszone, świeże, marynowane.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 14 % 4 g
162 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z grzybami i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do takich kotletów możesz wziąć dowolne grzyby. Użyję gotowanych grzybów leśnych, które zostały ugotowane i zamrożone w sezonie grzybowym. Mielonego kurczaka można przygotować samodzielnie, przewijając filet przez maszynkę do mięsa lub kupując gotowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj. Grzyby należy również drobno posiekać. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż grzyby z cebulą przez 3-5 minut na małym ogniu. Następnie lekko ostudź grzyby.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przestronnej misce umieść przygotowane mięso mielone z kurczaka. Dodaj do niego jajko i starty ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ułóż smażone grzyby i dodaj mąkę i bułkę tartą. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Jako przyprawę używam mielonego pieprzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj całą masę. Okaże się gęsty i lepki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia można użyć dowolnej formy żaroodpornej. Biorę metalową. Nasmaruj spód formy olejem roślinnym. Mokrymi rękami uformuj kotlety i włóż je do formy. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25-30 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    5 minut przed końcem pieczenia kotlety można odwrócić, aby trochę usmażyć z drugiej strony. Wyjmij gotowe kotlety z piekarnika, uzupełnij dowolnym dodatkiem i podawaj. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal / 100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal / 100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal / 100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal / 100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy