mrożone grzyby na patelni z ziemniakami

Świetne obfite danie dla osób poszczących, wegetarian i miłośników grzybów. Naprawdę proste i satysfakcjonujące danie, bez dodatków i nie wymaga dużego wysiłku podczas gotowania. Grzyby zawsze mamy w zamrażarce, staramy się również przechowywać groszek na przyszłość-bardzo dobrze uzupełnia to pachnące danie. Spróbuj gotować!
arsikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 42 % 8 g
węglowodany 47 % 9 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

jak zrobić mrożone grzyby na patelni z ziemniakami? Więc najpierw obierz marchewki, ziemniaki, czosnek i cebulę, groszek i grzyby lepiej rozmrozić wcześniej. Dalej:

1. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebulę w drobną kostkę.
2. Na gorącej patelni z olejem roślinnym zacznij smażyć cebulę, gdy zmięknie, dodaj marchewki.
3. Do gotowych warzyw włóż grzyby na patelnię i smaż do miękkości-20 minut.
4. Podczas smażenia grzybów zajmij się ziemniakami. Pokrój go wzdłuż i smaż z obu stron na złoty kolor.
5. Gdy grzyby będą prawie gotowe, dodaj do nich groszek, drobno posiekany czosnek, sól, dopraw do smaku przyprawami i smaż przez nie więcej niż 5 minut.
6. Połóż kilka kawałków ziemniaków i kilka łyżek gotowych grzybów na talerzu.
pikle świetnie nadają się do tego dania.

smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone grzyby miodowe - 23   kcal/100g

Podobne przepisy