grzyby duszone w śmietanie na patelni

pachnące, apetyczne, najsmaczniejsze, na obiad! Grzyby duszone w śmietanie na patelni to danie z jedną z najbardziej udanych kombinacji smakowych. Kwaśna śmietana to bardzo smaczny sos o bogatym smaku grzybowym. Możesz przygotować danie zarówno ze świeżych, jak i mrożonych grzybów.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 69 % 9 g
węglowodany 15 % 2 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić grzyby w śmietanie na patelni? Przygotuj jedzenie. Do tego przepisu użyłam mieszanki leśnych mrożonych grzybów. Możesz wziąć świeże, zarówno leśne, jak i pieczarki. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, naturalną i wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj grzyby. Jeśli nie są całkowicie rozmrożone, nie jest to przerażające. Na patelni stopią się podczas smażenia. Jeśli grzyby zostały zamrożone w całości, będziesz musiał poczekać i pokroić je na małe kawałki po rozmrożeniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w ćwiartki pierścieni. Lub małymi kostkami, to nie ma znaczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na małym ogniu rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego i usmaż na nim cebulę, aż będzie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy tak się stanie, wyślij grzyby na patelnię do cebuli. Sól i pieprz, w razie potrzeby dodaj przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dusić grzyby w zależności od odmiany. Niektórzy potrzebują więcej czasu, inni mniej. Dusiłem na małym ogniu pod pokrywką przez 20 minut. Następnie dodaj śmietanę do grzybów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze przez kilka minut. Możesz dodać trochę gorącej wody, aby sos nie był zbyt gęsty. Podawaj gotowe grzyby do stołu. Tłuczone ziemniaki, kasza gryczana lub makaron są idealne do dekoracji. Smacznego!

pyszne są oczywiście borowiki. Borowiki i borowiki również dobrze nadają się do tego dania. Kurki okażą się nie tylko smaczne, ale także piękne. Jeśli nie masz leśnych piękności, przygotuj pieczarki w śmietanie. 

ten przepis świetnie sprawdzi się również w przypadku świeżych, nie mrożonych grzybów. Przed smażeniem będziesz musiał wykonać z nimi szereg czynności.
najpierw grzyby należy oczyścić z brudu i piasku. Grzyby nie są zalecane do mycia, wystarczy wytrzeć je szmatką, usuwając zanieczyszczenia. Podczas mycia grzyby jak gąbka wchłaniają wodę i tracą smak.
następnie grzyby należy pokroić, sortując robaki.
następnie świeże grzyby należy ugotować. Odbywa się to w celu wyciągnięcia wszystkich szkodliwych substancji z grzybów, ponieważ rosły w środowisku naturalnym. Dlatego pieczarki i boczniaki nie są gotowane, ale natychmiast smażone, a czasem po prostu marynowane i spożywane prawie na surowo. Dopiero po wstępnej obróbce cieplnej grzyby można smażyć zgodnie z tym przepisem.
będzie bardzo smaczne, jeśli dodasz tymianek do grzybów podczas smażenia, koperek jest z nimi dobry.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy