roladki wieprzowe z mrożonymi grzybami i serem zapiekane

oryginalne danie na świąteczny stół. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że danie jest trochę kłopotliwe. Ale w rzeczywistości wszystko jest łatwe i wcale nieskomplikowane. W przypadku rolek odpowiednia jest niezbyt tłusta wieprzowina (część szyjna, polędwica). Zioła prowansalskie nadają potrawie pikantny smak i aromat.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 62 % 16 g
węglowodany 8 % 2 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę, lekko usmaż na oleju roślinnym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj grzyby. Użyłem grzybów miodowych zamrożonych jesienią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż grzyby na cebuli, smaż z częstym mieszaniem. Solić. W razie potrzeby dodaj olej roślinny. Doprowadź grzyby do gotowości, pozwól im ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz ser z grzybami, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso kroimy na kawałki o grubości około 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bij każdy kawałek z obu stron, sól do smaku. W razie potrzeby pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż nadzienie na krawędzi kotleta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Obróć rolkę, możesz naprawić szew wykałaczkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na oleju roślinnym lekko usmaż bułki najpierw od strony szwu. Smażyć do lekkiego zrumienienia z obu stron. Wyjmujemy wykałaczki, ponieważ szew został naprawiony.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Układamy bułki w naczyniu do pieczenia, posypujemy przyprawami i przyprawami. Użyłem 1 łyżeczki ziół prowansalskich.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj śmietanę z wodą, wlej bułki. Przykryj formę folią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni. 40-50 minut do ugotowania. Smacznego!

roladki mięsne z delikatnej wieprzowiny z nadzieniem serowo-grzybowym są również idealne na świąteczny stół. Danie najlepiej podawać na gorąco z dowolnym dodatkiem.

ten przepis jest świetny, ponieważ nie zajmuje dużo czasu, a wynik jest po prostu niesamowity!

grzyby do bułek wieprzowych można użyć dowolnego. Jeśli grzyby są świeże, wystarczy je umyć i drobno posiekać.

bardzo podoba mi się połączenie sera i grzybów, którego użyłem w przepisie, ale w razie potrzeby nadzienie do bułek można zmienić: na przykład zrobić je z cebuli, marchwi i papryki, lekko smażąc je na patelni. Otrzymasz lżejsze, ale także bardzo smaczne danie! Zrobią to wszystkie warzywa, które lubisz z wieprzowiną, a także suszone śliwki.

eksperymentuj i zaskakuj swoich bliskich!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone grzyby - 23   kcal/100g

Podobne przepisy