ser z kremem czekoladowym

niesamowicie delikatny, cudownie pyszny Krem czekoladowo-serowy! Świetny krem, który nadaje się do każdego biszkoptu lub dekoracji innego deseru. Jest nawet bardzo smaczny sam w sobie. A jeśli weźmiesz czekoladę z miętą, okaże się jeszcze bardziej interesująca - mięta doda smaku kremowi.
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 46 % 21 g
węglowodany 46 % 21 g
327 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

ważne jest, aby śmietana była dobrze schłodzona.

wlej 450 ml śmietany do miski. Ubijaj je ze średnią prędkością, stopniowo zwiększając prędkość. W czasie zajmie to 6-8 minut. Ważne jest, aby nie przesadzać, bo skończysz z olejem. Ubijaj, aż będzie puszysty.

wlej cukier puder do bitej śmietany, wymieszaj mikserem.

włóż ser twarogowy do masy, ponownie wymieszaj mikserem.

łamiemy czekoladę z osobnym naczyniem. Weź pozostałą śmietanę i podgrzej ją na kuchence lub w kuchence mikrofalowej, aż się zagotuje. Wlej pokruszoną czekoladę na minutę, a następnie wymieszaj, aż się rozpuści.

dodaj masę czekoladową do masy serowej, ubij mikserem.

ser czekoladowy jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy