skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić pieczarki na patelni o niskiej zawartości tłuszczu? Przygotuj grzyby dowolnej wielkości i produkty zgodnie z listą. W tym przypadku użyłam zmielonego czarnego pieprzu i 100% asafetydy, aby nadać smak cebuli. Osobne słowo należy powiedzieć o kwaśnej śmietanie. W moim przypadku kwaśna śmietana miała minimalną zawartość tłuszczu, celem było zrobienie Dania o obniżonej kaloryczności. Możesz również wziąć jogurt naturalny bez dodatków.
Krok 2:
Umyj pieczarki, obierz, odcinając krawędzie nóg, jakby odnawiając cięcie, i usuń zepsute i mocno zabrudzone miejsca. Nie opóźniaj procesu przez długi czas, a tym bardziej moczyć pieczarki, ponieważ wchłoną dużo wilgoci jak gąbka, a to nic. Przygotowane grzyby cienko pokroić w plasterki.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż posiekane pieczarki i smaż, mieszając szpatułką, przez około 10 minut na ogniu nieco większym niż średnia. Grzyby nie powinny być bardzo smażone, głównym celem jest odparowanie głównej ilości wilgoci.
Krok 4:
Gdy główna wilgoć wyparuje, dodaj beztłuszczową śmietanę (lub jogurt), sól, przyprawy, zagotuj i zdejmij z ognia. Należy pamiętać, że kwaśna śmietana o niskiej zawartości tłuszczu ma tendencję do zwijania się. Nie przejmuj się, tak powinno być. SOS okaże się bardziej przejrzysty, ale nie mniej smaczny i zdecydowanie mniej kaloryczny. Duszone pieczarki podawaj natychmiast po ugotowaniu.
pieczarki w śmietanie na patelni można podawać jako niezależne danie, dodatek do mięsa i kurczaka, przystawkę i nadzienie do pikantnych wypieków. Są dobre na obiad, ponieważ gotują się bardzo szybko. Bardzo dobrze w takich potrawach" działa " tymianek, świeży czy suszony nie ma znaczenia. Możesz położyć drugą gałązkę, a następnie wyjąć ją przed podaniem. Lub dodaj tylko liście, które należy najpierw usunąć z gałęzi.
taką przekąskę najlepiej podawać z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym, kaszą gryczaną, a także spaghetti. Danie jest świetne zarówno na gorąco, jak i schłodzone.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g