pieczarki z beztłuszczową śmietaną na patelni

Szybka, przepyszna gorąca przekąska grzybowa! Pieczarki w śmietanie są uwielbiane przez wielu za apetyczne elastyczne plastry grzybów, przyjemny kremowy smak i lekki aromat przypraw! Ale nie każdy może często jeść takie danie ze względu na jego zawartość kalorii. Znalazłem wyjście-beztłuszczowa śmietana!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 4 g
tłuszcze 62 % 8 g
węglowodany 8 % 1 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić pieczarki na patelni o niskiej zawartości tłuszczu? Przygotuj grzyby dowolnej wielkości i produkty zgodnie z listą. W tym przypadku użyłam zmielonego czarnego pieprzu i 100% asafetydy, aby nadać smak cebuli. Osobne słowo należy powiedzieć o kwaśnej śmietanie. W moim przypadku kwaśna śmietana miała minimalną zawartość tłuszczu, celem było zrobienie Dania o obniżonej kaloryczności. Możesz również wziąć jogurt naturalny bez dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki, obierz, odcinając krawędzie nóg, jakby odnawiając cięcie, i usuń zepsute i mocno zabrudzone miejsca. Nie opóźniaj procesu przez długi czas, a tym bardziej moczyć pieczarki, ponieważ wchłoną dużo wilgoci jak gąbka, a to nic. Przygotowane grzyby cienko pokroić w plasterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż posiekane pieczarki i smaż, mieszając szpatułką, przez około 10 minut na ogniu nieco większym niż średnia. Grzyby nie powinny być bardzo smażone, głównym celem jest odparowanie głównej ilości wilgoci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy główna wilgoć wyparuje, dodaj beztłuszczową śmietanę (lub jogurt), sól, przyprawy, zagotuj i zdejmij z ognia. Należy pamiętać, że kwaśna śmietana o niskiej zawartości tłuszczu ma tendencję do zwijania się. Nie przejmuj się, tak powinno być. SOS okaże się bardziej przejrzysty, ale nie mniej smaczny i zdecydowanie mniej kaloryczny. Duszone pieczarki podawaj natychmiast po ugotowaniu.

pieczarki w śmietanie na patelni można podawać jako niezależne danie, dodatek do mięsa i kurczaka, przystawkę i nadzienie do pikantnych wypieków. Są dobre na obiad, ponieważ gotują się bardzo szybko. Bardzo dobrze w takich potrawach" działa " tymianek, świeży czy suszony nie ma znaczenia. Możesz położyć drugą gałązkę, a następnie wyjąć ją przed podaniem. Lub dodaj tylko liście, które należy najpierw usunąć z gałęzi.

taką przekąskę najlepiej podawać z gotowanym ryżem, puree ziemniaczanym, kaszą gryczaną, a także spaghetti. Danie jest świetne zarówno na gorąco, jak i schłodzone.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy