kotlet mięsny Salomona pod sosem grzybowym

mięso gotować przez 15 minut ze skrobią i sosem sojowym. Podawaj z dowolnym dodatkiem!
Marina ChernovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 42 % 14 g
węglowodany 30 % 10 g
184 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję składniki do gotowania salomonów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj cebulę. Drobno posiekaj również pieczarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mięso kroję w cienkie plasterki o grubości 5-7 mm i biję z obu stron. Biję pod folią spożywczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 1 łyżkę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, smaż cebulę, dodając cukier, sól na złoty kolor i dodaj grzyby. Gdy wilgoć z grzybów wyparuje, dodaję mąkę i mieszam, czekam na charakterystyczny orzechowy zapach smażonej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlewam mleko i duszę przez kilka minut.Mąka zmieszana z mlekiem tworzy SOS. Sos nie powinien być gęsty. Jeśli okaże się gęsty, dodaj trochę mleka. Sos jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mięso zwija się w skrobię, a następnie w sosie sojowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż kawałki na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.Solomony podaję gorące i soczyste, polewając sosem i jako dodatek robię zwykłą sałatkę ze świeżych pomidorów. Smacznego!

mięso Salomona z sosem grzybowym-bardzo smaczne, soczyste i szybkie! Do przepisu oprócz wieprzowiny można użyć wołowiny, piersi z kurczaka lub indyka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy