skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję składniki do gotowania salomonów.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę. Drobno posiekaj również pieczarki.
Krok 3:
Mięso kroję w cienkie plasterki o grubości 5-7 mm i biję z obu stron. Biję pod folią spożywczą.
Krok 4:
Wlej 1 łyżkę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, smaż cebulę, dodając cukier, sól na złoty kolor i dodaj grzyby. Gdy wilgoć z grzybów wyparuje, dodaję mąkę i mieszam, czekam na charakterystyczny orzechowy zapach smażonej mąki.
Krok 5:
Wlewam mleko i duszę przez kilka minut.Mąka zmieszana z mlekiem tworzy SOS. Sos nie powinien być gęsty. Jeśli okaże się gęsty, dodaj trochę mleka. Sos jest gotowy.
Krok 6:
Mięso zwija się w skrobię, a następnie w sosie sojowym.
Krok 7:
Rozłóż kawałki na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.Solomony podaję gorące i soczyste, polewając sosem i jako dodatek robię zwykłą sałatkę ze świeżych pomidorów. Smacznego!
mięso Salomona z sosem grzybowym-bardzo smaczne, soczyste i szybkie! Do przepisu oprócz wieprzowiny można użyć wołowiny, piersi z kurczaka lub indyka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g