skład / składniki
metoda gotowania
dla prawidłowego przygotowania tego dania i doskonałego smaku bardzo ważne jest, aby minogi były żywe. Wkładamy je do dużego pojemnika, wlewamy sól, nie oszczędzając, po czym zostawiamy je w soli na pół godziny. Sól należy użyć dużej. W tym czasie minogi zasną, a śluz z ich ciał będzie lepiej oczyszczony.
kiedy minie pół godziny, wycieramy każdą dużo śluzu. Możesz użyć do tego rękawicy lub ręcznika, serwetek. Usuwamy śluz i myjemy Minoga pod kranem. Następnie odcinamy głowy minogów i ponownie je myjemy, zmywając wystającą krew. Linia odcięcia głowy biegnie za otworami skrzelowymi. Możesz nawet cofnąć się od ostatniego centymetra.
pokrój Minoga na kawałki 6-7 cm, przesiej mąkę na duży płaski talerz i panieruj każdy kawałek Minoga. Kładziemy dużą patelnię na dużym ogniu, wlewamy do niej olej roślinny, dobrze go rozgrzejemy. Smażyć kawałki Minoga z obu stron na złoty kolor - z każdej strony przez 4 minuty.
smażone kawałki Minoga wkładamy do wcześniej wysterylizowanego słoika. Możesz go wysterylizować w dowolny dogodny sposób, na przykład trzymać nad parą przez 10 minut. Lub użyj piekarnika / kuchenki mikrofalowej.
przygotuj marynatę, łącząc wodę, ocet winny, sól, cukier, czarny pieprz, goździki, liście laurowe, suchy rozmaryn w rondlu. Doprowadź marynatę do wrzenia na dużym ogniu, gotuj przez kilka minut i wlej Minoga. Zamknij słoik szczelnie sterylną pokrywką, pozwól obrabianemu przedmiotowi całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej. Następnie słoik z minogami można schować do przechowywania - w zimnym i ciemnym miejscu.
za 3 dni minogi będą gotowe do podania, aw słoiku z nimi pojawi się najsłynniejsza pyszna galaretka. Możesz przechowywać ten przysmak w lodówce przez co najmniej miesiąc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Minóg - 166 kcal/100g