skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki
Krok 2:
Krewetki rozmrozić i umyć. Wskazane jest, aby wziąć krewetki, które nie zostały wcześniej rozmrożone. Łatwo to ustalić, jeśli krewetki zostały już rozmrożone i zamrożone, z reguły takie krewetki będą miały odłamane wąsy i nogi, a także niezbyt przyjemny zapach.
Krok 3:
Posiekaj grubo zieloną cebulę
Krok 4:
Grubo posiekaj pertushkę i koperek
Krok 5:
Zetrzyj korzeń selera
Krok 6:
Wyciśnij sok z pół cytryny.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię i wlej olej. Tylko oliwa z oliwek jest tak smaczniejsza.
Krok 8:
Wlej zielenie do rozgrzanego masła
Krok 9:
Na dużym ogniu pozwól zieleni przez 1-2 minuty. Uważaj, aby się nie przypalić, jeśli się przypali, zepsuje cały smak. NIE SMAŻ!
Krok 10:
Wlej butelkę jasnego piwa do zieleni. Nie wylewaj wszystkiego piwa, zostaw go w butelce na jeden łyk i pamiętaj, aby go dokończyć, w przeciwnym razie może nie działać ))).
Krok 11:
Dodaj sól
Krok 12:
Dodaj seler
Krok 13:
Dodaj sos sojowy
Krok 14:
Wszystko dobrze wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje
Krok 15:
Po zagotowaniu piwa ułóż krewetki
Krok 16:
Przykryj. Gotuj na dużym ogniu po zagotowaniu przez 3-4 minuty. Jeśli rozgotujesz, krewetki okażą się zbyt miękkie i rozpadną się.
Krok 17:
Po zakończeniu gotowania wlej wszystko do miski i pozostaw do ostygnięcia. Weź piwo, dobry nastrój, usiądź przy stole i zrelaksuj się. Smacznego!
bardzo dobrze z piwem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g