kawior grzybowy z borowików

aromatyczna przekąska na każdą okazję! Gotuj! Kawior grzybowy z borowików jest daniem wielofunkcyjnym i może być podawany jako przystawka, stosowany jako nadzienie do ciast i pasztecików, dodawany do sosów, zup i makaronów. Jeśli grzyby są już przygotowane (obrane, ugotowane), czas gotowania jest znacznie skrócony.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 22 % 2 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Posiekaj gotowane borowiki za pomocą maszynki do mięsa.

2. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz marchewki, zetrzyj.

3. Smaż cebulę i marchewkę na oleju słonecznikowym (weź połowę porcji) do miękkości, a następnie posiekaj maszynką do mięsa.

4. Myjemy pomidory, przepuszczamy je również przez maszynę do mięsa.

5. Połącz pomidory, smażoną cebulę i marchewkę z grzybami, wlej pozostały olej słonecznikowy, sól i pieprz do smaku.

6. Smażyć kawior na patelni przez 50 minut, okresowo mieszać.

przenieś zawartość patelni do czystych, suchych słoików, ostudź, przechowuj w lodówce.

podawaj na stole jako przekąskę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Borowiki, muchówki - 19   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy