zrazy mięsne z jajkiem przepiórczym w piekarniku

szalenie smaczne i proste, piękne-wakacje każdego dnia! Zrazy mięsne z jajkiem i cebulą w piekarniku są nie tylko bardzo smaczne - wyglądają bardzo imponująco w przekroju. Dlatego można je bezpiecznie podawać na świątecznym stole jako danie główne. Zrazy dobrze komponują się z każdym dodatkiem, sałatką ze świeżych warzyw.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 37 % 14 g
węglowodany 29 % 11 g
220 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zrazy mięsne z jajkiem i cebulą w piekarniku? Przygotuj odpowiednie składniki. Mięso mielone nadaje się do każdego-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, jagnięciny. Możesz nawet wymieszać kilka rodzajów mięsa - w ten sposób okaże się jeszcze smaczniejszy. Mam tylko wieprzowinę. Możesz także wziąć gotowe mięso mielone - tak, jak jesteś bardziej znany i wygodniejszy. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, najpierw je rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz mięso pod bieżącą wodą i usuń nadmiar - żyły, filmy. Osusz i pokrój, jak chcesz - do maszynki do mięsa. Cebulę i czosnek również obrać, umyć, osuszyć. Pokrój cebulę na 4 części. Namocz bochenek chleba w mleku w osobnej misce. Dosłownie przez kilka sekund, a następnie natychmiast wyjmij chleb i lekko wyciśnij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż wieprzowinę, cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa. Zwykle wolę przewijać mięso mielone, a gotowe kupuję tylko w skrajnych przypadkach. Wydaje mi się, że w tej formie jest wielokrotnie smaczniejszy. Ale znowu, jeśli czas jest drogi, łatwiej jest użyć zakupionego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól mielona do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmielony czarny pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij surowe jajko kurze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do mielonego bochenka chleba, który wcześniej namoczyliśmy. W razie potrzeby możesz przepuścić go przez maszynę do mięsa wraz z mięsem mielonym. Zwykle tego nie robię. Rozdrobnij wilgotny chleb rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze zagnieść mięso mielone. Lepiej to zrobić rękami. Następnie lekko uderz go o powierzchnię stołu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Po tej procedurze mięso mielone stanie się gęstsze i dobrze zachowa swój kształt.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz zajmijmy się farszem. Mam jaja przepiórcze. Gotuj je przez około 5 minut, a następnie ostudź i obierz. Do tego przepisu wybrałem jajka przepiórcze-moim zdaniem wyglądają ciekawiej w przekroju. Ale to nie jest ważne, możesz wziąć jaja kurze i pokroić je na pół. Lub drobno posiekaj jajka na twardo i wymieszaj je z zieloną cebulą. Wybierz według własnych upodobań.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj bułkę tartą - bułkę tartą. Mieszam je z suchymi przyprawami i solą. Możesz spróbować zrobić to tak, jak ja lub wybrać tylko bułkę tartą. W mojej mieszance oprócz bułki tartej: papryka, suszony czosnek i mielony czarny pieprz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Lekko zwilż ręce wodą. Weź trochę mięsa mielonego mniej więcej wielkości jajka kurzego. Zwiń w piłkę, a następnie zrób wgłębienie w jej środku - jak pokazano na zdjęciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W powstałym wgłębieniu umieść całe jajko przepiórcze, połowę kurczaka lub mieszane nadzienie jajeczno-cebulowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Obtocz każdy kotlet w panierce i przenieś na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem roślinnym. Możesz przykryć blachę do pieczenia papierem do pieczenia-więc na pewno nic się nie przyklei, a blacha do pieczenia nie będzie musiała być następnie myta. Piecz zrazy w piekarniku do miękkości w temperaturze około 180 stopni przez około pół godziny. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zrazy mięsne z jajkiem i cebulą w piekarniku są gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    A tak wyglądają zrazy w przekroju. Smacznego!

również zrazy można po prostu smażyć na oleju roślinnym, jak zwykłe kotlety, ale oczywiście w piekarniku są zdrowsze i nie tak tłuste.

zrazy to świetny sposób na urozmaicenie zwykłego menu domowego, ponieważ w rzeczywistości nie jest trudniej je ugotować niż zwykłe kotlety, ale jak pięknie - twoi bliscy z pewnością docenią. Do zraz stosuje się różne nadzienia-warzywa, grzyby, wątrobę, ale dzisiaj wybrałem jajka przepiórcze - w przekroju okazuje się bardzo ładny, szczególnie takie kotlety lubią dzieci i na pewno możesz nakarmić swoje dzieci! Każdy będzie do nich pasował, a świeże warzywa i zioła uzupełnią obiad

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy