skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zrazy mięsne z jajkiem i cebulą w piekarniku? Przygotuj odpowiednie składniki. Mięso mielone nadaje się do każdego-wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, jagnięciny. Możesz nawet wymieszać kilka rodzajów mięsa - w ten sposób okaże się jeszcze smaczniejszy. Mam tylko wieprzowinę. Możesz także wziąć gotowe mięso mielone - tak, jak jesteś bardziej znany i wygodniejszy. Jeśli mięso mielone jest zamrożone, najpierw je rozmrozić.
Krok 2:
Dobrze opłucz mięso pod bieżącą wodą i usuń nadmiar - żyły, filmy. Osusz i pokrój, jak chcesz - do maszynki do mięsa. Cebulę i czosnek również obrać, umyć, osuszyć. Pokrój cebulę na 4 części. Namocz bochenek chleba w mleku w osobnej misce. Dosłownie przez kilka sekund, a następnie natychmiast wyjmij chleb i lekko wyciśnij.
Krok 3:
Przełóż wieprzowinę, cebulę i czosnek przez maszynę do mięsa. Zwykle wolę przewijać mięso mielone, a gotowe kupuję tylko w skrajnych przypadkach. Wydaje mi się, że w tej formie jest wielokrotnie smaczniejszy. Ale znowu, jeśli czas jest drogi, łatwiej jest użyć zakupionego.
Krok 4:
Sól mielona do smaku.
Krok 5:
Dodaj zmielony czarny pieprz.
Krok 6:
Ubij surowe jajko kurze.
Krok 7:
Dodaj do mielonego bochenka chleba, który wcześniej namoczyliśmy. W razie potrzeby możesz przepuścić go przez maszynę do mięsa wraz z mięsem mielonym. Zwykle tego nie robię. Rozdrobnij wilgotny chleb rękami.
Krok 8:
Dobrze zagnieść mięso mielone. Lepiej to zrobić rękami. Następnie lekko uderz go o powierzchnię stołu, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Po tej procedurze mięso mielone stanie się gęstsze i dobrze zachowa swój kształt.
Krok 9:
Teraz zajmijmy się farszem. Mam jaja przepiórcze. Gotuj je przez około 5 minut, a następnie ostudź i obierz. Do tego przepisu wybrałem jajka przepiórcze-moim zdaniem wyglądają ciekawiej w przekroju. Ale to nie jest ważne, możesz wziąć jaja kurze i pokroić je na pół. Lub drobno posiekaj jajka na twardo i wymieszaj je z zieloną cebulą. Wybierz według własnych upodobań.
Krok 10:
Przygotuj bułkę tartą - bułkę tartą. Mieszam je z suchymi przyprawami i solą. Możesz spróbować zrobić to tak, jak ja lub wybrać tylko bułkę tartą. W mojej mieszance oprócz bułki tartej: papryka, suszony czosnek i mielony czarny pieprz.
Krok 11:
Lekko zwilż ręce wodą. Weź trochę mięsa mielonego mniej więcej wielkości jajka kurzego. Zwiń w piłkę, a następnie zrób wgłębienie w jej środku - jak pokazano na zdjęciu.
Krok 12:
W powstałym wgłębieniu umieść całe jajko przepiórcze, połowę kurczaka lub mieszane nadzienie jajeczno-cebulowe.
Krok 13:
Obtocz każdy kotlet w panierce i przenieś na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem roślinnym. Możesz przykryć blachę do pieczenia papierem do pieczenia-więc na pewno nic się nie przyklei, a blacha do pieczenia nie będzie musiała być następnie myta. Piecz zrazy w piekarniku do miękkości w temperaturze około 180 stopni przez około pół godziny. Określ dokładny czas i temperaturę w piekarniku.
Krok 14:
Zrazy mięsne z jajkiem i cebulą w piekarniku są gotowe.
Krok 15:
A tak wyglądają zrazy w przekroju. Smacznego!
również zrazy można po prostu smażyć na oleju roślinnym, jak zwykłe kotlety, ale oczywiście w piekarniku są zdrowsze i nie tak tłuste.
zrazy to świetny sposób na urozmaicenie zwykłego menu domowego, ponieważ w rzeczywistości nie jest trudniej je ugotować niż zwykłe kotlety, ale jak pięknie - twoi bliscy z pewnością docenią. Do zraz stosuje się różne nadzienia-warzywa, grzyby, wątrobę, ale dzisiaj wybrałem jajka przepiórcze - w przekroju okazuje się bardzo ładny, szczególnie takie kotlety lubią dzieci i na pewno możesz nakarmić swoje dzieci! Każdy będzie do nich pasował, a świeże warzywa i zioła uzupełnią obiad
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal / 100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g