mintaj w cieście na piwie

delikatne mięso mintaja z chrupiącą, apetyczną skórką! Cały smak i aromat smażonej ryby pozostaje zamknięty w środku, dzięki cieście. Ryby podawane są z różnymi dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane lub kasza gryczana, świeże warzywa dobrze uzupełniają to danie.
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 14 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 27 % 7 g
127 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić. Obierz łuskę, usuń głowę, ogon i czarny film w środku. Umyj go i pokrój na porcje. Przenieś do naczynia, dodaj sól i pieprz, pozostaw na 15 minut do marynowania.
2. Do ciasta wymieszaj wszystkie składniki i ubij trochę, aż wszystkie grudki się rozpuszczą.
3. Rozgrzej patelnię i wlej trochę oleju. Zanurz kawałki ryby w cieście i umieść na gorącej patelni. Po usmażeniu z jednej strony przesuwamy szpatułkę na drugą. Gotową rybę można lekko skropić sokiem z cytryny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy