plamiak z cebulą
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
zacznijmy gotować:
- oczyść rybę z łusek, odetnij głowę, ogon i płetwy, umyj tuszę, pokrój na kawałki;
- wsyp mąkę do płaskiego naczynia, rozbij jajko na miskę;
- sól mąki, ubij jajko widelcem;
- rozgrzej olej roślinny na patelni, zanurz każdy kawałek w jajku, a następnie zwiń w mące i smaż ze wszystkich stron, aż pojawi się piękna złota skorupa;
- obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, smaż na maśle, aż będzie przezroczysta;
- następnie wlej białe wino do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty;
- drobno posiekaj zielenie.
serwujemy danie w ten sposób: kładziemy rybę na naczyniu, kładziemy duszoną cebulę na wierzchu i posypujemy ziołami.
okazało się bardzo piękne i apetyczne!
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Plamiak - 90 kcal/100g