plamiak z cebulą

Zaskocz rodzinę pyszną kolacją! Gotuj z miłością! Cóż, czas na obiad, ale nie możesz wymyślić, co ugotować? Posłuchaj mojej rady: ugotuj rybę, podawaj ją pięknie-to klucz do przytulnego rodzinnego wieczoru przy stole)
NaritaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 13 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 23 % 8 g
211 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

zacznijmy gotować:

- oczyść rybę z łusek, odetnij głowę, ogon i płetwy, umyj tuszę, pokrój na kawałki;

- wsyp mąkę do płaskiego naczynia, rozbij jajko na miskę;

- sól mąki, ubij jajko widelcem;

- rozgrzej olej roślinny na patelni, zanurz każdy kawałek w jajku, a następnie zwiń w mące i smaż ze wszystkich stron, aż pojawi się piękna złota skorupa;

- obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, smaż na maśle, aż będzie przezroczysta;

- następnie wlej białe wino do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty;

- drobno posiekaj zielenie.

serwujemy danie w ten sposób: kładziemy rybę na naczyniu, kładziemy duszoną cebulę na wierzchu i posypujemy ziołami.

okazało się bardzo piękne i apetyczne!

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Plamiak - 90   kcal/100g

Podobne przepisy