skład / składniki
metoda gotowania
pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie nadzienia. Aby to zrobić, umyj mięso, pokrój na kawałki. Obierz cebulę i umyj. Przepuszczamy przygotowane mięso, cebulę i tłuszcz przez maszynę do mięsa. Dodaj sól i pieprz do powstałego mięsa mielonego, wymieszaj (jeśli mięso mielone jest suche, dodaj trochę wody - 1-2 łyżki stołowe).
podczas gdy mięso mielone jest nalegane, przygotuj ciasto. Proces jest bardzo prosty: przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wlej wodę, ugniataj. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, być elastyczne.
ciasto dzielimy na części, tworząc z każdej z nich kiełbasę. Podczas pracy z jedną częścią reszta powinna być przykryta ręcznikiem.
podziel kiełbasę na części, cienko zwiń każdą część w okrągłe ciasto. Połóż mięso mielone na jednej połowie, rozłóż je równą warstwą i przykryj drugą połową ciasta, ostrożnie przyklej krawędzie.
smażyć kutaby na suchej patelni po obu stronach, a następnie posmarować każdy placek masłem i posypać sumakiem.
podawaj kutaby na stole na gorąco.
Jak to jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-filet (rostbef) - 381 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g