kutaby z mięsem po azerbejdżańsku

niezwykle smaczne danie kuchni azerbejdżańskiej! Kutaby to danie przypominające chebureki, ale jest różnica zarówno w smaku, jak i przygotowaniu. Ciasto tutaj jest cienkie, nadzienie soczyste, ogólnie-po prostu super smaczne! Uwielbiam przygotowywać kutaby na przyszłość i zamrażać część. W przedstawionym przepisie ilość składników jest przeznaczona właśnie do tego)) jeśli nie zamierzasz zamrażać, możesz podzielić na pół.
FrancaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 59 % 30 g
254 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

pierwszą rzeczą do zrobienia jest przygotowanie nadzienia. Aby to zrobić, umyj mięso, pokrój na kawałki. Obierz cebulę i umyj. Przepuszczamy przygotowane mięso, cebulę i tłuszcz przez maszynę do mięsa. Dodaj sól i pieprz do powstałego mięsa mielonego, wymieszaj (jeśli mięso mielone jest suche, dodaj trochę wody - 1-2 łyżki stołowe).

podczas gdy mięso mielone jest nalegane, przygotuj ciasto. Proces jest bardzo prosty: przesiej mąkę do miski, dodaj sól, wlej wodę, ugniataj. Ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, być elastyczne.

ciasto dzielimy na części, tworząc z każdej z nich kiełbasę. Podczas pracy z jedną częścią reszta powinna być przykryta ręcznikiem.

podziel kiełbasę na części, cienko zwiń każdą część w okrągłe ciasto. Połóż mięso mielone na jednej połowie, rozłóż je równą warstwą i przykryj drugą połową ciasta, ostrożnie przyklej krawędzie.

smażyć kutaby na suchej patelni po obu stronach, a następnie posmarować każdy placek masłem i posypać sumakiem.

podawaj kutaby na stole na gorąco.

Jak to jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-filet (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy