skład / składniki
metoda gotowania
1. Wcześniej dusimy kapustę, w procesie soli i pieprzu.
2. Podgrzewamy kefir. Nie musi być gorąco - tylko ciepło.
3. Wlej sól i cukier do ciepłego kefiru, a następnie wlej olej roślinny.
4. Dodaj sodę.
5. Przesiej mąkę i dodaj małe porcje do pozostałych składników, zagniatając ciasto.
6. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, plastyczne, aż przestanie przylegać do dłoni.
7. Powstałe ciasto dzielimy na części-zwykle mam ich sześć. Rozwałkuj każdy na cienkie ciasto, umieść nadzienie kapusty na środku.
8. Teraz nadajemy placindom tradycyjny kształt: najpierw łączymy ze sobą przeciwne strony, mocujemy na środku. Następnie boczne-również mocujemy. Rogi powinny pozostać ostre-wyciągamy je trochę, a także mocujemy na środku (wszystkie cztery). Każde łożysko kładziemy na posypanej mąką powierzchni, lekko dociskamy dłonią, aby placki były nieco bardziej płaskie.
9. Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny i usmaż łożyska na średnim ogniu, aż się zarumienią. Smażyć po obu stronach.
10. Smażone łożyska należy położyć na ręczniku papierowym - wchłonie resztki oleju.
podawaj pyszne placindy na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g