Placindy na kefirze

tradycyjne mołdawskie smażone placki. Przygotuj obfite danie! Jeśli nie próbowałeś placindy, wiele straciłeś. W naszej rodzinie jest to jedna z ulubionych potraw. Przygotowujemy je z różnymi nadzieniami, ale najczęściej z kapustą. Nawiasem mówiąc, jeśli dusisz kapustę z mięsem mielonym (co czasami robimy), będzie jeszcze smaczniejszy!
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 20 % 8 g
węglowodany 68 % 28 g
203 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Wcześniej dusimy kapustę, w procesie soli i pieprzu.
2. Podgrzewamy kefir. Nie musi być gorąco - tylko ciepło.
3. Wlej sól i cukier do ciepłego kefiru, a następnie wlej olej roślinny.
4. Dodaj sodę.
5. Przesiej mąkę i dodaj małe porcje do pozostałych składników, zagniatając ciasto.
6. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, plastyczne, aż przestanie przylegać do dłoni.
7. Powstałe ciasto dzielimy na części-zwykle mam ich sześć. Rozwałkuj każdy na cienkie ciasto, umieść nadzienie kapusty na środku.
8. Teraz nadajemy placindom tradycyjny kształt: najpierw łączymy ze sobą przeciwne strony, mocujemy na środku. Następnie boczne-również mocujemy. Rogi powinny pozostać ostre-wyciągamy je trochę, a także mocujemy na środku (wszystkie cztery). Każde łożysko kładziemy na posypanej mąką powierzchni, lekko dociskamy dłonią, aby placki były nieco bardziej płaskie.
9. Na patelni dobrze rozgrzej olej roślinny i usmaż łożyska na średnim ogniu, aż się zarumienią. Smażyć po obu stronach.
10. Smażone łożyska należy położyć na ręczniku papierowym - wchłonie resztki oleju.

podawaj pyszne placindy na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy