zrazy ziemniaczane z mięsem mielonym
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ugotuj puree. Gdy ziemniaki są ugotowane, odcedź całą wodę, ubij na puree, dodaj jajko, sól, pieprz. Stopniowo dodawaj mąkę. Mąka może odejść mniej lub więcej, ciasto ziemniaczane nie powinno mocno przylegać do rąk. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 2:
Na oleju roślinnym podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek na złoty kolor.
Krok 3:
Dodaj mięso mielone, sól, pieprz i smaż do miękkości.
Krok 4:
Lekko nasmaruj ręce wodą lub olejem. Uformuj placki. Z ziemniaków zrób podłużne ciasto na dłoni, umieść nadzienie na środku, połącz krawędzie ciasta.
Krok 5:
Rozwałkuj kotlet ze wszystkich stron w bułce tartej.
Krok 6:
Na średnim ogniu smaż z obu stron na złoty kolor.
zrazy ziemniaczane są gotowe. Podawaj na gorąco ze śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g