skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do miski.
2. Przesiej mąkę.
3. Pół szklanki mąki, wlej sól do wody, dokładnie wymieszaj.
4. W małych porcjach wlej resztę mąki, zagniataj ciasto. Powinno być fajne.
5. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut.
6. Następnie ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy kulkę. Rozwałkuj kulki w dość cienkie ciasta o średnicy patelni, na której będziesz piec ciasta.
7. Dokładnie podgrzej patelnię. Nie trzeba go smarować olejem. Będziemy piec tortille na suchej patelni.
8. Smażyć ciasta z obu stron (z każdej strony przez 30 sekund).
9. Gotowe ciasta układamy na talerzu, przykrywamy ręcznikiem. Lub można je posmarować roztopionym masłem, ale ja tego nie robię, Lubię wersję suchą.
tortille są dobre zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i pikantnymi, na przykład uwielbiam je z smażonymi kawałkami boczku (lub fileta z kurczaka) i warzywami. Są również pyszne z dowolnym dżemem i mlekiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g