skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc posiekaj cienką świeżą kapustę. Następnie dodaj go lekko. I natychmiast zaczynamy delikatnie zgniatać czystymi rękami, aż sok zacznie płynąć. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Następnie pokrój cytrynę na pół, wyciśnij sok-trochę. Następnie dodaj tutaj oliwę z oliwek. Aby pachniało pysznie, posyp nasze danie kminkiem. Nie lubisz kwaśno-słonego smaku? Nie ma problemu-dodaj trochę cukru do sałatki. Możesz posiekać gałązkę koperku lub pietruszki i położyć warzywa na wierzchu lub wymieszać z sałatką. Nie zaopatrzyłeś się w kminek? Nie ma znaczenia - możesz dodać obrane prażone nasiona. Nie zapomnij o zielonej cebuli-smacznej i zdrowej.
pamiętaj, że kapusta była chwalona i nie bez powodu. To warzywo poprawia metabolizm. Kapusta korzystnie wpływa na układ nerwowy. W chorobach wątroby i zapaleniu żołądka nie ma nic lepszego niż sok z kapusty. Pacjenci z cukrzycą polecają go w menu. Mieszanka solanki kiszonej kapusty z sokiem pomidorowym była wcześniej leczona z powodu poważnych dolegliwości. Bolące stawy i czyraki, osoby z bólem głowy i oparzeniami pomagają świeżym liściom kapusty. A przy dusznicy bolesnej kapusta jest najlepszym płukaniem sokiem z kapusty z miodem. Sok z kapusty stosuje się również w kosmetologii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g