podudzie z kurczaka w marynacie miodowej
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
opłucz udka z kurczaka, a następnie zrób marynatę.
musisz wymieszać sok z cytryny (1 cytryna) z czterema łyżkami miodu, czterema łyżkami oliwy z oliwek. Sól, pieprz (czerwona mielona papryka).
włóż cztery łyżki musztardy, dodaj paprykę, dobrze wymieszaj.
napełnij podudzia marynatą i trzymaj przez godzinę w lodówce.
po udku usmaż na patelni na złoty kolor.
teraz włóż wszystko do naczynia do pieczenia, przykryj folią.
udko z kurczaka w piekarniku powinno spędzić dwadzieścia minut, ustawić temperaturę na 180.
do dekoracji można podać ryż, ziemniaki, makaron lub dowolne warzywa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g