skład / składniki
metoda gotowania
przepis na ciasto Alu paratha jest bardzo podobny do przepisu Puri. Mieszamy mąkę z solą. Wcieramy masło. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite i gładkie i nie przyklei się do dłoni.
gotuj ziemniaki w mundurkach. Obierz go i ugniataj w puree. W rondelku wkładamy ghee, podgrzewamy i wrzucamy ziarno. Mieszaj przez kilka sekund, a następnie wrzuć kurkumę, pieprz i imbir. Jeszcze kilka sekund smażenia i przychodzi kolej na ziemniaki. Smażyć, stale mieszając przez pięć minut. I dopiero wtedy dodaj kolendrę i sok z cytryny. Teraz pozostaje tylko sól. Nadzienie jest gotowe. Niech ostygnie, a my zajmiemy się testem.
kroimy go na 10 części, robimy kulki i zwijamy w tortille. Smarujemy roztopionym masłem i kładziemy łyżkę nadzienia na środku każdego. Krawędzie są szczelnie połączone i rozwałkuj ciasto na ciasto. Najważniejsze jest to, że nadzienie nie wychodzi. Smażyć na patelni z obu stron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g