skład / składniki
metoda gotowania
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia & nbsp;i cukrem, starając się, aby mieszanina była jak najbardziej równomierna. Zetrzyj na drobnej tarce & nbsp;skórkę pomarańczową. W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko skondensowane, masło i skórkę pomarańczową. Wszystko to powinno stać około pół godziny. Po pół godzinie łączymy zawartość obu misek i zagniatamy ciasto.
podgrzej olej roślinny w garnku. Aby uformować pączka, wkładamy ciasto do dłoni, ściskamy je palcami, odwracamy dłoń i zaciskamy pięść. Ciasto przepycha się przez kciuk i palec wskazujący w kształcie kuli. Smaż pączka na oleju przez kilka minut, ciągle go obracając. Jeśli piłka zmieniła kolor na złoty i "pękła", jest gotowa.
gotowe pączki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal / 100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g